Hová bújt Budapest szíve?

Minden városnak van szíve. A kérdés csak az, hogy hol keressük. Budapesté biztosan nagyon elbújt, mert bizony régen nem gondol vele senki. Bizonyosan nagyon meg van bántva, és ezért nem is a város központjában kell keresni, ahol egyébként normális bánásmód mellett tartózkodna, hanem inkább kint, még az is lehet, hogy a kertvárosban, vagy a tanyavilágban bujdosik.

Cserna-Szabó András egyik novellájában például Szentesen keresik a város szívét, míg végül a vasútállomásnál bukkannak rá, amint épp az alsóvárosi Tóth-kocsmában vedel. A főváros szíve szintén nem ott van, ahol elvileg keresnénk: azt gondolhatnánk, hogy valahol a városközpontban, a Deák tér–Erzsébet tér környékén lehet az a szív, csak nem látni a Gödörben és környékén délutánonként és esténként hullámzó tömegtől.

Pedig már régen nincs ott. A főváros közepe elátkozott hely. Az oda tervezett Nemzeti Színház helyén végül egy félkész mélygarázs és egy körbe asztfaltozott, torzóként éktelenkedő buszpályaudvar maradt, ami csak azért nem feltűnő, mert a nagyközönség fogta magát, és belakta-lelakta a környéket.

A nagyképűen Városháza Parknak nevezett közeli terecske másfél évtizedes kínlódás eredménye: ez alatt csak arra futotta, hogy elbontották a korábbi bazársort, benne a Mignon presszóval. A helyére Egeraat tervei alapján új szárnyat építettek volna a főpolgármesteri hivatal tömbjéhez, ahol a városházi irodákon kívül helyet kapott volna egy dizájnhotel, egy multifunkcionális színházterem és egy 65 méteres kilátótorony is.

A több mint 40 milliárd forint értékű fejlesztés során magántőke bevonásával kombinálták volna a kulturális, kereskedelmi és közigazgatási funkciókat. Bár az előkészítésre eddig több mint félmilliárdot elköltöttek, az egészből vélhetően nem lesz semmi, a 2011-re tervezett átadási határidőre semmiképp. Ahogy a 4-es metró se látszik elkészülni 2013 végére.

Ha nem is Budapestét, de lakói szívét mindenképpen igyekeznek célba venni a pártok. Az önkormányzati választásokon a székesfőváros meghódítása jelentené a habot a Fidesz forradalmi tortáján, az MSZP számára a politikai túlélést, az LMP-nek pedig a kiugrási lehetőséget jelenti a minél sikeresebb szereplés. Ahhoz képest, hogy mekkora a tét, a pártok mintha csak megúszni akarnák a fővárosi választásokat. Nagy formátumú, karakteres politikust nem szánnak e célra.

A Fidesz ismét Tarlós Istvánt indítja, aki azonban – bár a Fidesz-frakcióban ül a parlamentben – a pártnak sem tagja. Nyilván nem véletlenül, a főpolgármesteri tisztség elnyerésénél a Fidesznek vélhetően sokkal fontosabb, hogy a Fővárosi Közgyűlésben tudjon többségbe kerülni, Orbán Viktornak pedig aligha hiányzik Budapest élén egy erős, párton belüli rivális.

Az MSZP-nek Horváth Csaba indítása aligha hoz jó hírt október 3-án, az LMP-s Jávor Benedek számára pedig eleve csak a majdani főpolgármester-helyettesi poszt az esély. Akárki szerez is többséget ősszel Budapesten, annak egy lelakott fővárost kell majd gatyába ráznia, befejezetlen vagy el sem kezdett nagyberuházásokkal, a csőd szélén álló BKV-val.

Ha pedig Budapest szívét keresnék, utoljára Rákosrendezőn látták, rendelt valami erőset a Manó büfében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.