A romaholokausztra emlékeztek

Koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a romaholokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat Dohány utcai székházánál pénteken, ahol több szónok is párhuzamot vont a náci népirtás és az elmúlt két évben történt romagyilkosságok áldozatainak a sorsa között.

 A rendezvény valamennyi szónoka a vészkorszakot a világtörténelem legsötétebb időszakaként említve arra hívta fel a figyelmet, hogy a népirtás nem a gázkamrákkal, hanem a hétköznapi diszkrimináció felerősödésével kezdődött, és a megkülönböztetés ma a romákat az élet minden területén sújtja.

Balog Zoltán, a közigazgatási tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban úgy fogalmazott: egy nép önazonosságának egyik legfontosabb eleme a múltja. – A cigányok „Porajmos”-a csak az utóbbi időszakban kezdi áttörni a feledés homályát – mutatott rá Balog Zoltán. Kiemelte, hogy a tiszta beszéd, a történtek kimondása, kibeszélése az első lépés a lelki sebek begyógyulásához. Ezért fontos ez az alkalom is, hiszen minden népnek tisztában kell lennie múltjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.