Ugródeszka az alapszakokhoz

Annak ellenére hogy a későbbi szakirányú továbbtanulás esetén 30 többletpont jár érte, és igen alacsony pontszámmal, mindössze 140 ponttal is be lehet jutni, még mindig nem tolonganak a diákok a kétéves felsőfokú szakképzésért.

Az idén pél dául kevesebb volt ide az első helyes jelentkező (8486), mint a támogatott férőhely (12 500). A keretszámot mégis sikerült végre betölteni: olyanokkal, akik nem ide pályáztak első helyen. Az elmúlt három évben ugyanis átlagosan 20 százalékkal többen jelentkeztek erre a képzési formára. Így az idén a tavalyinál csaknem ezer fővel több diákot lehetett felsőfokú szakképzésre beiskolázni.

A www.felvi.hu összesítése szerint a felsőfokú szakképzés esetében elsősorban az államilag támogatott helyek vonzzák a jelentkezőket: nappali tagozaton a felvettek 97, levelezőmunkarenden 70 százaléka ebben a finanszírozási formában kezdheti majd meg tanulmányait.

A legnépszerűbb támogatott felsőfokú szakképzés az idegenforgalmi szakmenedzserképzés, amely 1999-től 2010-ig minden évben a legtöbb hallgatót vonzotta (az idén első helyen 896-ot). Ide is vették föl a legtöbb hallgatót: összesen 1594 diákot, közülük 1540-et támogatott képzésre. Sokan bejutottak a csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó képzésre is (683), a harmadik helyet pedig a vendéglátószakmenedzser-képzés szerezte meg (570). A felsőfokú szakképzések „feltörekvését” jelzi, hogy támogatott képzésben nem húzták meg 160 pontnál alacsonyabban a vonalat: a ponthatárok zöme 200 és 400 pont közötti, hét képzésben pedig 400 pont fölötti volt. Költségtérítéses képzésben persze már kissé másképp fest a kép: a ponthatárok zöme 160 pont alatti volt. Ennek oka azonban feltehetőleg az, hogy az intézmények előre gondolnak a pótfelvételire, és lejjebb teszik a küszöböt. Augusztusban ugyanis a normál eljárás ponthatárainál rosszabb teljesítménnyel már senkit sem lehet fölvenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.