Az LMP elgáncsolta Kaltenbach Jenőt

Pontot tett a „civil” főpolgármesterjelölt-keresés végére az MSZP országos elnöksége tegnap, a döntés értelmében Horváth Csaba marad a szocialista induló. A Népszabadság úgy tudja, az utolsó pillanatban még Kaltenbach Jenő mögött szerettek volna felsorakozni, de ez a verzió is elbukott az LMP elutasítása miatt.

Lapzártánk idején ért véget tegnap az MSZP országos elnökségi ülése, amelyen sokadik napirendi pontként újból felmerült a főpolgármester-jelölt kérdése. Mint arról korábban hírt adtunk, annak ellenére, hogy a budapesti párttanács már az év elején megjelölte Horváth Csabát, az elnökség néhány tagja még szorgalmazta egy „civil” jelöltre való lecserélését. A keresés végül eredménytelenül zárult, ezért az elnökségi ülésen az a döntés született: mindegyik párt saját jelöltjével indul harcba ősszel Budapest vezetéséért, a szocialisták így Horváth Csabával.

Kaltenbach Jenő
Kaltenbach Jenő

A Népszabadság értesülései szerint az MSZP egyik utolsó ajánlata Kaltenbach Jenő lett volna. A jogtudós korábban az Alkotmánybíróság főtanácsosa, a Közigazgatási Intézet főigazgatója, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa volt, legutóbb pedig a Független Rendészeti Panasztestület elnökeként tevékenykedett, e posztjáról a második Orbán-kormány megalakulásakor mondott le. Úgy tudjuk, Kaltenbachot az MSZP mellett más politikai közösség is megkereste korábban, most azonban a szocialisták látták meg benne azt a civil hátterű jelöltet, aki – kellő szövetségi öszszefogással – a fideszes Tarlós István érdemi ellenfele lehet, illetve lehetett volna. Állítólag Kaltenbach egyeztetett is a lehetőségről az MSZP felső vezetésével, ahol abban állapodtak meg: további támogatók esetén vállalja a megmérettetést. Forrásaink szerint az MSZP abban is partner lett volna, hogy Kaltenbachot egy civil szervezet ajánlja főpolgármesternek, s erre előbb az LMP „csatlakozik rá”, majd az MSZP „is észreveszi”.

Kaltenbach tegnap el is látogatott a Lehet Más a Politika frakcióvezetéséhez, az ökopolitikai képviselőcsoport első emberével, Schiffer Andrással találkozott a Képviselői Irodaházban. Forrásaink azt állítják, hogy Kaltenbach szinte végig sem tudta mondani az ajánlatot, az LMP ismét hamar egyértelművé tette: van saját jelöltjük (Jávor Benedek), köszönik, nem kérnek más ajánlatokból. Így történt végül, hogy az MSZP országos elnöksége tegnap délután végleg lezárta a főpolgármester-jelölti kérdést, mondván: ők „elmentek a falig” a lehetőségek keresésében. Tény, hogy a testület tagjainak többsége már két héttel ezelőtt is szerette volna lezárni a kérdést, Mesterházy Attila pártelnök és Szanyi Tibor kampányfőnök – aki állítólag egyebek közt azzal a kitétellel vállalta el a feladatot, hogy ha talál, kereshet alternatív jelöltet Horváth Csaba helyett – viszont még nyitva hagyták a kérdést. Egészen eddig.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lapunk megkeresésére nem cáfolta, hogy Kaltenbach Jenőben gondolkodott a párt. Mint mondta: „kitűnő jelölt lett volna, kár, hogy az LMP nem támogatta”.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a Népszabadság megkeresésére nem tagadta a találkozó tényét, de tagadta, hogy Kaltenbach a főpolgármester-jelölti ügyben egyeztetett volna velük. A politikus tájékoztatása szerint Kaltenbach a Független Rendészeti Panasztestület volt elnökeként találkozott vele és Szabó Tímea LMP-s képviselővel, s mindössze az emberi jogi bizottság aznapi ülése kapcsán beszélgettek vele. Tény, hogy a testület tegnap tárgyalta a hódmezővásárhelyi „szégyenlista” ügyét, amellyel kapcsolatban Szabó Tímea sajtótájékoztatón ismertette az LMP álláspontját.

Kaltenbach Jenő lapunk kérdésére elismerte, hogy megkeresték az ügyben. Hozzátette: nem vállalta a feladatot, az LMP felé való közvetítést ő is tagadta, de további részletekről nem kívánt nyilatkozni.

Egymástól független forrásaink szerint az ökopárt azért ennyire határozott a főpolgármesterjelölti kérdésben, mert egyezség születhetett az LMP és a Fidesz között. A híresztelések szerint például épp az LMP „kedvéért” állt el, pontosabban könnyített eredeti elképzelésén a kormánypárti többség a választójogi törvény módosításakor a kopogtatócédulák gyűjtésére rendelkezésre álló időkorlát témájában. Az eredeti kilenc nap helyett végül tizenöt nap alatt kell összegyűjteni az ajánlószelvényeket. A híresztelések valóságtartalmát gyengítheti, hogy az LMP ez utóbbit is erősen kifogásolta, Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes például azt mondta: a nyilvánvaló politikai szándék arra szolgál, hogy a Fidesz lehetséges ellenfeleit, a pártokat és a civil szervezeteket kiszorítsák a helyi és az országos közéletből.

Forrásaink ugyanakkor arra is rámutattak: Tarlós István számos alkalommal egyértelművé tette, hogy győzelme esetén ellenzéki helyettest is szeretne, utóbbit pedig akár az LMP is adhatja majd, például Jávor Benedek személyében. A gyakran megbicsakló szocialista összeesküvés-elméleteket az azonban mindenképpen erősítheti, hogy korábban több budapesti kerületben is voltak olyan baloldali kezdeményezések (például Zuglóban), amelyek értelmében az MSZP nem indított volna polgármester-jelöltet, helyette az LMP indulóját támogatta volna. Állítólag kezdetben formálódni is látszott az alkalmi és helyi szövetség, amelyet végül – épp a választójogi törvény módosításának idején –, hirtelen elvágtak az ökopárt oldaláról.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: valóban voltak kerületi mozgások, de például épp Zuglóban a helyi taggyűlés vetett el minden együttműködést. „Szemben a szocialista párttal, mi nem fogunk bohócot csinálni magunkból, mi nem újabb főpolgármesteri castingot, hanem kampányt indítunk Jávor Benedek mellett”, fogalmazott Schiffer, hozzátéve: a parlament falain belül továbbra is nyitottak a konszolidált ellenzéki együttműködésre az MSZP-vel. „Viszont, üzenem a szocialistáknak, hogy ha arról a bolsevik kamarilla politikáról nagyon gyorsan nem szoknak le, hogy hol a sajtót manipulálják, hol követeket küldözgetnek, azzal épp azt teszik kockára, hogy ősztől bármilyen együttműködés legyen az ellenzéki pártok között.

Az MSZP helyében azt is végiggondolnám, hogy minek mekkora a tétje. Például, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ne legyen a Fidesznek többsége. Ennek fényében is érdemes lenne újragondolniuk az egész bolhacirkuszt, amit művelnek. Amennyiben valaki meg akarja állítani a Fidesz többségét, akkor szavazatmaximalizálásra törekszik, vagyis a három ellenzéki párt, megtartva saját identitását, megy előre. Széles az út, elférünk rajta többen is”, tette hozzá lapunknak az LMP frakcióvezetője.

A köztársasági elnök október 3-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat, a kopogtatócédulákat néhány hét múlva kell elkezdeni gyűjteni a jelölteknek.

Schiffer széles útja?

„Széles az út, elférünk rajta többen is", mondja Schiffer András a mi tudósítónknak. A huszadik század magyar történelmében járatos olvasónak erről a mondatról eszébe kell jusson egy másik. „Széles az út, ketten is elférünk rajta", mondta Szakasits Árpád, a szociáldemokraták vezetője a „fordulat évének" küszöbén azoknak, akiket izgatott, egyesülnek-e a kommunistákkal. Egy év sem kellett hozzá, és egyesültek. Szakasits lett az egyesült párt elnöke, aztán az országé is, azután pedig tömlöcbe vetették. Lehetséges lenne, hogy Szakasits Árpád dédunokája, egy nevezetes politikus család negyedik generációjának fölmenőire büszke képviselője, úgyszintén egy párt első embere elindítson egy mondatot anélkül, hogy leghíresebb ősének leghíresebb - ominózus - szavaira gondolna? S ha gondolt rájuk - mire gondolhatott? (R. S.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.