Orbán és a népszavazás

Elutasította Orbán Viktor az ATV-ben, hogy népszavazást tartsanak az alkotmányról, mert ő a képviseleti demokrácia híve. Pár éve, az úgynevezett szociális népszavazás idején, amely elbuktatta a gyurcsányi reformokat, ezt még másként gondolta.

„A népszavazás érdekében fenn fogjuk tartani az utcáról érkező nyomást. (...) Győzelem esetén a magyarországi helyzet gyökeresen meg fog változni.” (2007. szeptember 17.)

„A népszavazás történelmi lehetőség. Magyarország történelmi lehetőség kapujában áll. Létrejöhet egy szövetség a középosztály és a leszakadó emberek között.” (2007. október 16.)

„Azt üzenjük Magyarország polgárainak, eljött az ideje, hogy komolyan vegyük saját országunkat. Eljött az ideje, hogy komolyan vegyük egymást és önmagunkat.” (2008. január 28.)

„2008 a magyar egészségügyért folytatott küzdelem éve lesz. ” (2008. február 5.)

„Az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal. Az elmúlt 18 évben a választópolgárokat sikerült egyszerű szavazógéppé átalakítania a politikának. Az embereket senki sem hallgatja meg, nem szólhatnak bele ügyeik alakításába. Sokan úgy hiszik: csak arra van jogosultságuk, hogy négyévente az urnák elé járuljanak.” (2008. március 1.)

„A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legmagasabb formája. A győzelem a magyarok önbecsülésének diadala.” (2008. március 10.)

„A képviselőket azért választják meg, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben döntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak a választókhoz. „A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországon. (...) Ha elkezdünk népszavazást kiírni, mondjuk az alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én nem szeretném, ha Magyarország az elnöki rendszer felé mozdulna el.” (2010. július 23.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.