Aknagránátok a tanyán

Úgy száz gárdista demonstrált a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság előtt szombaton. Állampolgári bejelentés alapján robbanószerkezetet találtak ugyanis annak a tanyának a közelében, ahol a Magyar Nemzeti Gárda sportnapot akart tartani. A rendőrség kiürítette a tanyát – közben előállítottak egy ittas gárdistát, aki nem akarta elhagyni a helyszínt –, s az ő szabadon bocsátását követelték a gárdisták.

Első ránézésre aknagránátnak tűntek azok a szerkezetek, amelyeket egy Békéscsaba külterületén lévő tanya közelében találtak a rendőrök szombat reggel. A tanyán, magánterületen sportnapot akart tartani a Magyar Nemzeti Gárda Békés megyei szervezete. A rendőrség állampolgári bejelentésre érkezett a helyszínre. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudósítónknak elmondta: egy ismeretlen férfi hívta fel reggel háromnegyed hét körül a békéscsabai rendőrség ügyeletét, és közölte, hogy a szóban forgó tanyán robbanóanyag lehet.

Ezt követően rendőrjárőr érkezett a helyszínre, és közölte a sportnap szervezőjével, hogy a bejelentés miatt átvizsgálják az épületet, ezért el kell hagyniuk a helyszínt. A sportnap szervezője együttműködött a rendőrökkel, egy erősen ittas gárdista azonban nem akart elhagyni a tanyát. Samu Tamás Gergő, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki frakciótársával, SchneiderTamással érkezett a helyszínre, tudósítónknak azt mondta: tudomása szerint a gárdista azért akart mindenáron bent maradni, hogy lássa, mit csinálnak a rendőrök.

A rendőrök a tanya közelében, egy zsákban találtak robbanószerkezetnek tűnő tárgyakat. Budapestről hívattak tűzszerészeket, hogy megvizsgálják, és ha szükséges, hatástalanítsák azokat. A gárdisták, úgy százan lehettek, ezt követően a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épülete elé vonultak. A demonstráció békés volt, mind a szervezők, mind a rendőrség rendbiztost jelölt ki. A tüntetést bejelentették, azt a rendőrség tudomásul vette. Alapesetben az ilyen demonstrációt 72 órával korábban be kell jelenteni, de van kivétel: ha az előírt időpontban még nem lehetett tudni, hogy a tiltakozást kiváltó esemény bekövetkezik.

Samu Tamás Gergő tudósítónknak azt mondta: ő biztos abban, hogy nem a gárdisták vitték a helyszínre a robbanóanyagot. A Jobbik politikusai azt gyanítják, hogy a titkosszolgálat juttatta a zsákot a tanya közelébe. A képviselő szerint a rendőrök közterületen ellenőrizték a sportnapra tartó gépkocsikat. Mint fogalmazott, „direkt utaztak azokra az autókra, amelyeken Nagy-Magyarországmatricát láttak”.

Az előállított gárdista kocsijában a rendőrök egy üres, megtisztított lőszerhüvelyt is találtak. A rendőrök a férfit visszavitték a tanyára. Egy óra után a gárdisták a tüntetésmeghosszabbítását fontolgatták, mondván: addig nem hagynak fel a tiltakozással, ameddig társukat nem engedik szabadon. Negyed kettő körül azonban elvonultak: Samu Tamás Gergő szerint ígéretet kaptak az egyik rendőrségi vezetőtől, hogy elengedik társukat, miután elkészül a jegyzőkönyv. Ez meg is történt.

Délután negyed ötkor a tűzszerészek eltávolították Békéscsaba külterületén a gárdisták tanyája mellett talált két robbanószerkezetet, amelyekről megállapították, hogy valóban aknagránátok – közölte tudósítónkkal Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Arra a kérdésre, hogy működőképesek voltak-e a gránátok, a szóvivő nem tudott válaszolni. Azt viszont elmondta, hogy az ittas gárdista ellen szabálysértési eljárás indult jogszerű intézkedés elleni engedetlenség miatt. Azokra a kérdésekre, hogyan kerülhetett a robbanószer a tanya mellé, ki tette a bejelentést, és a bejelentő hogyan szerzett tudomást a robbanószerkezetekről, a rendőrség egyelőre nem tudja a választ. Ismeretlen tettes ellen eljárás indult robbanószerrel való visszaélés miatt.

A bejelentést a rendőrség tudomásul vette
A bejelentést a rendőrség tudomásul vette
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.