Ki engedett rossz ivóvizet a társasház hálózatába?

Ivásra, főzésre, csecsemők fürdetésére alkalmatlan víz került kedden a győri Dunapart Rezidencia által üzemeltetett belső ivóvízhálózatba. Felhasználását az ÁNTSZ megtiltotta. Az üzemeltető nemrég néhány lakót kizárt az ivóvíz-szolgáltatásból. Az érintettek önbíráskodás miatt akkor feljelentést tettek.

Lajtos kocsit küldött azÁNTSZ kedden a győri Móricz Zsigmond rakparton épült Dunapart Rezidencia Társasház elé. A lépcsőházakban kifüggesztett közlemény azt tudatta a lakókkal: a tisztiorvosi szolgálat laborvizsgálatai szerint három épület lakásaiban a csapokból folyó víz alkalmatlan ivásra, főzésre és a csecsemők fürdetésére. A hirdetmény azt is közölte: a vízminőség romlását az üzemeltető belső rendszere okozza. A térség vízszolgáltatója, a Pannon-Víz Zrt. is elhatárolódott, mondván: ő egészséges ivóvizet küld a társasházig, onnan azonban az már saját, belső rendszeren jut el a lakásokba.

A Dunapart Rezidenciában – mely Győr egyik építészeti különlegességének számít, a hajdani gabonatárolóból alakítottak ki kétszáznál több lakást a Mosoni-Duna partján –hónapokkal ezelőtt mérgesedett el az üzemeltető és a lakók egy részének a viszonya. A társasházban már a kezdetektől az a különös gyakorlat alakult ki, hogy a vizet vagy a távhőt adó közüzemi szolgáltatók csak az ingatlan határáig illetékesek. Onnan már a Dunapart Rezidencia Kft. – amely tehát egyben résztulajdonos és üzemeltető – szolgáltat, a lakók egy része szerint sokkal drágábban, mintha ők közvetlenül vehetnék a vizet vagy a hőt. Azt is sérelmezik, hogy a Dunapart Rezidencia saját ingatlanjai után nem fizet közös költséget. (A lakók képviselőjének indítványára a bíróság nemrég ideiglenes intézkedéssel fizetésre kötelezte a kft.-t.) A lakók egy része úgy tiltakozott a szerintük indokolatlanul magas és áttekinthetetlen szerkezetű közüzemi díjak ellen, hogy csak annyit fizetett, amennyit a városi és a regionális közszolgáltatók tarifáinak ismeretében indokoltnak tartott. Akadtak olyanok is, akik azért nem fi zettek, mert szerintük a kft. vagy annak ügyvezető tulajdonosa jelentős öszszeggel tartozik nekik.

Az üzemeltető néhány hete pár lakót törvénytelenül kizárt az ivóvíz-szolgáltatásból, tájékoztatott jogi képviselőjük, Sárközy Gergő ügyvéd. A sértettek önbíráskodás bűntette miatt feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ilyen előzmények után került be – állítólag egy, a Dunába fúrt kútból – ivásra alkalmatlan víz a belső hálózatba. A lakók nem tartják kizártnak, hogy elrettentésül kapták a fogyaszthatatlan vizet vagy a kft. így spórolt rajtuk.

Jakab Tamás, a Dunapart Rezidencia ügyvezetőjének munkatársai lapunknak nem hivatalosan azt mondták, szerintük a lakók „machinálták” meg a belső hálózatot, hogy az üzemeltetőt lehetetlen helyzetbe hozzák.

Érdeklődésünkre lapzártakor Jakab Tamás arról adott tájékoztatást: a kft. a múlt héten megkísérelte korlátozni a szolgáltatást egy lakónál, mert 600 ezer forint feletti tartozása volt. Végül nem intézkedtek, tekintettel az érintettek pár hetes gyermekére. E család fürdőszobájában vett mintából állapította meg az ÁNTSZ kedden, hogy rossz a vízminőség. Jakab szerint van olyan lakó, aki a kikötést követően saját gépészeivel újra betáplálta magának a vizet. Ez pedig beavatkozás a ház vízrendszerébe. Ilyen körülmények között csak a vizsgálat után lehet megmondani, mi is történt.

Lajtos kocsi a győri Dunapart Rezidencia előtt
Lajtos kocsi a győri Dunapart Rezidencia előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.