Orbán Viktor kapott egy pofont a Posttól

Nem igaz, hogy minél rosszabb, annál jobb. A Fidesz ellenzékben nyolc éven át ezt a politikát követte, és bár a pártnak idén választási sikert hozott, mégsem igaz. Normális ember nem örül, ha a hazája bajban van, márpedig ha a kormány bajban van, akkor az ország is. A Washington Post tegnap szerkesztőségi – tehát a lap álláspontját tükröző – cikkben figyelmeztette Orbán Viktort: ha a gazdasági reformok keresztülvitele, az ország gazdaságának erősítése helyett a demokratikus intézmények gyengítésére tör, megint pária lesz a nyugati fővárosokban.

Megint, merthogy első kormányzása éveiben sem mindig tekintették támogatásra méltó demokratának. „Orbán Viktor nemkívánatos személlyé tette magát Washingtonban” – írja az újság, és indokol is. George W. Bush (jobboldali) kormányát sértette, hogy a miniszterelnök „az 1930-as évek nacionalizmusát és antiszemitizmusát még mindig elfogadó szélsőjobboldal” érzelmeire játszott. A Népszabadság annak idején többször megírta, mit vártak volna el az amerikaiak egy fehér házi meghívásért cserébe: a Csurka István zsigeri antiamerikanizmusától való személyes elhatárolódást és nyilvános védelmet a jobboldal „bizonyos köreiben” terjengő antiszemita nézeteket felhánytorgató Nancy Goodman Brinker nagykövetnek. Az eredményt ismerjük.

Amerikai szemmel Orbán most ott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta. Például azzal, hogy a kettős állampolgárság címén ellentéteket szít Közép-Európában, ahol pedig Washington hagyományosan a stabilitást favorizálja. Azután ott az amerikaiak másik fixa ideája, a sajtó szabadsága és függetlensége. Bár a Post lemaradt néhány különösen ostoba javaslat (végleges vagy átmeneti) visszavonásának híréről, a feltűnően ideges reakció jól szemlélteti, mennyire kényesek az óceán túloldalán bizonyos elvek betartására – függetlenül attól, van-e valakinek elég, akár demokratikus választásokon szerzett hatalma azok felrúgására.

Orbán Viktor már ősszel szeretné tiszteletét tenni a Fehér Házban. Erről Martonyi János beszélt, amikor második külügyminisztersége kezdetén Washingtonba sietett. Mert lehet hőbörögni, napestig sorolni az amerikaiak valós vagy vélt vétkeit, mégiscsak úgy van, hogy a fehér házi meghívás segít egy politikusnak odahaza és a nemzetközi porondon. Neki tekintélyt, az ország gazdaságának stabilitást ad egy ilyen vizit – még akkor is, ha nem jelentenek be politikai szerződéseket vagy milliárdos beruházásokat. Aki elég jó a Fehér Háznak, az általában elég jó a nemzetközi közvéleménynek is. Szép lenne, ha Magyarország mindenkori miniszterelnökét magától értetődően hívnák meg Washingtonba. Jelezné, hogy tartósan jó irányba haladunk. A Fidesz külpolitikai szakértői ezzel tisztában vannak. Orbánnak hallgatnia kéne rájuk, illetve elfogadni, hogy a bel- és a külpolitika csak ugyanarról a tőről fakadhat. Nincs egyfajta viselkedés itthon és egy másik külföldön. Nincs joviális vizit a Jobbik-frakcióhoz egyik nap, kézfogás Barack Obamával a másikon. Ahhoz, hogy valakit külföldön demokratának fogadjanak el, odahaza is úgy kell viselkednie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.