Hunvald-ügy: 15 ezer oldalra dagadt a nyomozati anyag

A nyomozók már az iratokat rendezik és sorszámozzák, augusztustól pedig a 27 gyanúsítottal ismertetik a keletkezett dossziékat. Már csak emiatt kérték a nyomozás határidejének újabb meghosszabbítását.

Befejeződött a Hunvald-ügyben az érdemi nyomozás; a mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati irat rendezése és a 27 gyanúsítottal való ismertetése augusztusban kezdődhet meg. A nyomozás határideje augusztus elején lejár, az előbbi miatt a Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan további határidő-hosszabbítást kért – mondta lapunknak Fazekas Géza szóvivő.

Erzsébetváros polgármesterét tavaly februárban vették őrizetbe, azóta van előzetes letartóztatásban. A nyomozásnak három szála van: több mint egy tucat önkormányzati tulajdonban lévő épület eladása ügyében csalás, magánokirat-hamisítás, közokirat-hamisítás és vesztegetés a gyanú. Mint arról beszámoltunk, az önkormányzati bérházakat nyomott áron kaphatta meg hasznosításra egy meghatározott személyi körhöz kapcsolódó, stómanokkal működő cégcsoport, amely aztán az ingatlanokat piaci áron, busás haszonnal adhatta tovább.

Hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás a gyanú egyes fiktív tanácsadói szerződések ügyé ben. A gyanú szerint egyes önkormányzati vezetők barátait, barátnőit, volt feleségeit színlelt szerződésekkel foglalkoztatták, és bár tényleges teljesítés nem történt, azt mégis igazolták.

A nyomozás során egyes önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban hivatali visszaélés a gyanú, egy bizonyos személyi körnek ugyanis jogtalan előnyt biztosítottak azzal, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő bérlakásokat utaltak ki, amelyeket később kedvezményes áron megvásárolhattak.

További bűncselekményt jelenthetnek az alapüggyel csak laza személyi, illetve tárgyi összefüggésbe hozható „kerékbilincs jogtalan eltávolíttatása”, valamint „hivatali mobiltelefon jogtalan használata”. Előbbivel kapcsolatban Szabó Zoltán volt szocialista képviselő, utóbbi kapcsán pedig Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnöke ellen indult eljárás. Szabót társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsították meg május végén, amiért hatmillió forint értékben használta az önkormányzat kontójára a mobilját. Gálnak pedig az élettársa használt hasonlóan hivatali telefont.

A volt szocialista képviselőt egy másik erzsébetvárosi ügyben is meggyanúsították: 2009 júliusában a VII. kerület egyik kereszteződésében parkolt szabálytalanul, kocsijára a kerületi közterület-felügyelet munkatársai kerékbilincset tettek, de a volt képviselő a jegyző és a helyi közterület-felügyelet igazgatója révén elérte, hogy haladéktalanul távolítsák el autójáról a bilincset, és hogy a büntetést se kelljen megfizetnie.

A gazdasági bizottság egykori fi deszes tagja, Czibula Csaba szintén gyanúsított, ő jelenleg szökésben van, a főügyészség legutóbbi információi szerint Mexikóban bujkálhat, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Nyomozás folyik az Almássy téri szabadidőközpont, az Akácfa utcai idősek otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ingatlan értékesítése ügyé ben is, amelyekben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatti nyomoz a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya.

Makulátlan jelölteket vár a Fidesz

Nyílt levélben kéri a VI. kerületi Fidesz Mesterházy Attila MSZP-elnököt, hogy a szocialista párt „terézvárosi polgármester- és képviselőjelöltjei között ne legyenek büntetőeljárások gyanúsítottjai, kompromittálódott, lejáratódott személyek”. Hassay Zsófia fideszes polgármesterjelölt szerint a kerület neve összeforrt a botrányokkal, a korrupciógyanús ügyekkel, mint az Andrássy úti paloták elkótyavetyélése, a Nagymező utcai mélygarázs körüli „simlisségek” vagy a Hunyadi téri csarnok felújítása. (S. G.)

Hunvald (jobbra) – a következő „állomás” a vádemelés
Hunvald (jobbra) – a következő „állomás” a vádemelés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.