Főnök, jobb, ha ma hazamegyünk!

Faddon megerősített a rendőri jelenlét. A cél az, a faddiak érezzék: nem kell félniük a falut rettegésben tartó bűnözőktől. Az akció sikerét sokan kétségbe vonják.

– Elkaptak – sóhajt Berta Péter,s nagyot húz fehér fröccséből az egyik faddi kocsmában.

A faluban Japán becenévre hallgató, 48 éves férfit szerda reggel megszondáztatták a rendőrök, s ittas biciklizésért ötezer forintra bírságolták.

– Engem büntetnek? – morgolódik a „mélynövésű”, szikkadt ember. – Volt bennem három cent pálinka, de hát napszámos vagyok! Ki hallott már olyat, hogy az ember egy kortyot se igyon kapálás közben?! Soha nem követtem el bűncselekményt, miért engem fognak meg? A 81 éves anyámat tavaly a házában megverték és kirabolták. A rablókat meg a tolvajokat kell elkapni!

A kocsmában kortyoló Muskovics Lőrinc nyugdíjas kéményseprőt is ittas kerékpározás miatt bírságolták.

– Mindegy – legyint Muskovics Lőrinc –, most is biciklin jöttem.

Faddon nemcsak az ittas kerékpározók és a sűrűn leintett autósok érzik célt tévesztettnek és kicsit propagandaízűnek a hétnapos rendőri akciót. Az egyik élelmiszerbolt gazdája, egy középkorú asszony így fogalmaz:– A rendőrök bejelentették, hogy itt vannak egy hétig, addig a bűnözők elő se jönnek. Aztán a rendőrök elmennek, mi meg újra retteghetünk.

Ettől tart Fülöp János, a 4500 lakosú Fadd polgármestere is. A faluvezető évek óta azért küzd, hogy erősítsék meg a körzetközpont, Tolna város rendőrőrsét, és Faddon öt körzeti megbízott szolgáljon. Fő érve, hogy Faddon ezer lakosra évente negyvennél több bűncselekmény jut, s ez duplája annak, mint amennyit a megye más hasonló nagyságú településein regisztrálnak. Ugyanakkor a községben harmadával kevesebb az ezer főre jutó rendőr, mint más, hasonló lélekszámú falvakban.

Tavaly decemberben több idős embert kiraboltak otthonában, s ennek hatására a faddi körzeti megbízotti állományt kettőről háromra emelték, és március végéig a tolnai őrs rendőrei sűrűn járőröztek a faluban. Három hónap alatt egyetlen lopás történt. Aztán a járőrözés elmaradt, és negyedév alatt 90 bűncselekmény dühítette a falut. Pedig áprilisban négyre nőtt a körzeti megbízottak száma Faddon. Fülöp János szerint azonban csak papíron, mert a tolnai őrs állománya hiányos, így gyakran odavezénylik a körzeti megbízotottjaikat, s jó, ha két egyenruhás figyel a falura.

Három hete egy idős asszonyt összevertek és kiraboltak az otthonában, ami nagy felháborodást okozott a településen. Ennek hatására döntöttek úgy az ORFK-n, hogy egy hétre a faluba vezénylik a készenléti rendőrség egy csoportját, így ezekben a napokban folyamatosan tizenkét egyenruhás „vigyázza” Fadd utcáit.

Faddiakkkal beszélgetve kiderült: a faddi bűncselekményeket rendszerint 6-8 család tagjai követik el. E renitens famíliák mindegyike roma származású, a faddiak döntő többségét azonban mégsem az előítéletek vezérlik: – Faddon 700 roma él – mondja a polgármester –, s az őslakos romákkal nincs itt senkinek gondja. A lopásokat és az erőszakos bűncselekményeket azok követik el, akik az utolsó 20 évben költöztek ide, s korábbi lakhelyükön annyi feszültséget okoztak, hogy menniük kellett. Az őslakos romák is szenvednek ezektől a betelepültektől. Mellesleg a három hete kirabolt idős asszony is roma. Róla tudni kell, hogy egyedül nevelte a fiát, aki utóbb diplomás ember lett.

Fodor József roma származású önkormányzati képviselő is a polgármester szavait erősíti: – Csak az újonnan jött romákkal van gond – állítja a termetes, középkorú férfi –, ők nem tisztelik a törvényt.

Fodor József szerint a közbiztonság javítása érdekében arra lenne szükség, hogy akár csak az év elején, kiszámíthatatlanul, de rendszeresen járőröznének ezen a településen a tolnai őrs rendőrei. Faddon egyébként két faluőr is tevékenykedik, ők sötétedés után járják az utcákat. A településnek 24 polgárőre is éjszaka portyázik. Fő feladatuk a megelőzés. Elnökük, Mihálovics István így beszél:

– Ha látjuk, hogy egy büntetett előéletűekből álló csoport céltalanul mászkál a faluban, velük mozgunk. Ők ezt megunják, és rendszerint azzal köszönnek el: főnök, úgy látjuk, jobb, ha ma hazamegyünk. Mi is úgy véljük, hogy nem az egyhetes rendőri akcióknak, hanem a folyamatos rendőri jelenlétnek van bűnmegelőző hatása.

Biztató hír, hogy Réti László, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője azt ígéri: az egyhetes akció után sem áll le a járőrözés Faddon. Sőt! Ittasan akkor sem lesz érdemes biciklire pattanni.

Ittasan nem érdemes biciklizni
Ittasan nem érdemes biciklizni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.