Előreléphetnek az „átmeneti” polgármesterek

Több korábbi polgármester és megyei önkormányzati elnök államtitkári vagy miniszteri megbízást kapott az új kormány megalakulása után, így összeférhetetlenség miatt le kellett mondaniuk addigi posztjukról. Utódaik közül egyesek csak néhány hónapra kapták meg a stafétabotot, mások viszont a Fidesz hivatalos polgármesterjelöltjei lehetnek.

Karcag polgármestere, Fazekas Sándor húsz évig töltötte be ezt a posztot. Június utolsó napjaiban adta vissza megbízatását a kun városban, miután vidékfejlesztési miniszterré nevezték ki. Mivel az őszi helyhatósági választásokig már nem lehet új polgármester-választást kiírni, a városvezetői feladatok ellátásáról a képviselő-testület tagjai döntöttek: titkos szavazással Dobos Lászlót, az eddigi főállású alpolgármestert választották meg a polgármesteri feladatok ellátására. Hivatalos döntés még nincs, de a helyi fi deszesek biztosra veszik, hogy ő lesz a párt polgármesterjelöltje is Karcagon.

Mezőkövesden viszont – miután Tállai András korábbi városvezetőt a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárává nevezték ki – csak átmenetileg kapta meg a lehetőséget Csiger Lajos alpolgármester a város irányítására, mert nem őt, hanem a Fidesz–KDNP színeiben Fekete Zoltán jelenlegi aljegyzőt indítják ősszel a polgármesteri székért.

Váltás történt a székesfehérvári polgármesteri poszton is: a korábban MSZP-s támogatással a város vezetőjévé választott Warvasovszky Tihamér – akit a közelmúltban immáron a fideszes kormány nevezett ki az Állami Számvevőszék alelnökévé – Viniczai Tibor MDF-es alpolgármesternek adta át a stafétabotot. Warvasovszky a közelmúltban bejelentette, hogy saját döntése volt az utód kijelölése, ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy a fehérvári közgyűlésben többségben lévő jobboldali frakció útmutatása alapján javasolta a szocialista és a szabad demokrata alpolgármesterei helyett épp az MDF-es politikust. Ebben a városban egyébként Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő indul majd a polgármesteri posztért, a Fidesz–KDNP színeiben.

Vasvár eddigi vezetője, V. Németh Zsolt parlamenti képviselő a vidékfejlesztési tárca államtitkára lett, ezért megvált polgármesteri tisztségétől. Azóta Kovács Tilda alpolgármester irányítja a Vas megyei várost.

A Somogy megyei Csurgón is lemondott polgármesteri tisztségéről Szászfalvi László, mivel egyházügyi államtitkárnak nevezték ki, így Ilia Csaba alpolgármester irányítja a kisvárost a választásokig. Az itteni Fidesz-szervezet – Szászfalvi László javaslatára – ifjabb Füstös Jánost, a csurgói kistérségi társulás irodavezetőjét választotta polgármesterjelöltnek. Tatabánya korábbi első embere, Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lett, így Schmidt Csaba, a város addigi fideszes alpolgármestere vette át a település vezetését, s egyben őt választották a Fidesz–KDNP közös polgármesterjelöltjének is.

A Komárom-Esztergom megyei közgyűlés élén is változás történt, miután a korábbi elnököt, Völlner Pált infrastruktúráért felelős államtitkárrá nevezték ki: helyette Popovics György üzletember, a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja látja el az elnöki teendőket, s az önkormányzati választásokon valószínűleg ő lesz a párt jelöltje erre a posztra. Leköszönt a Békés megyei közgyűlés elnöki tisztségéről Domokos László is, miután az Állami Számvevőszék elnöke lett: munkáját Farkas Zoltán korábbi alelnök vette át, s vélhetően ő lesz ősszel a Fidesz közgyűlési elnökjelöltje is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.