Rövidebbnél is rövidebb melegfelvonulás

A rendőrség kérésére a melegfelvonulás az idén rövidebb útvonalon haladt, ami aztán tovább rövidült: a szélsőjobboldali ellentüntetők miatt az ezerfős menet két utcával az Oktogon előtt visszafordult.

A Városligeti-tó szomszédságában készült az indulásra a melegfelvonulás fő látványossága, egy lufikkal feldíszített teherautó. A közelben kisebbnagyobb rendőrségi csapatszállító buszok sorakoztak.

A Budapest Pride szervezői belementek abba, hogy az idén rövidebb útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig haladjon a menet (a rendőrség arra hivatkozott, hogy az árvízi védekezés miatt kevés a fémkordon). Aztán pár órával a felvonulás kezdete előtt közölték, hogy a forgalomtól lezárt mellékutcákban készenlétbe helyezik, de csak szükség esetén állítják fel a kordonokat. A környéken gyülekező szélsőjobbos csoportok gyorsan meggyőzték a rendőrséget, hogy nem árt a fokozott védelem: mire a menet elindult az Andrássy úton, már a mellékutcákban is álltak a kordonok.

A felvonulásra a megszokottnál jóval kevesebben, nagyjából ezren jöttek el. Sokakat sikerült megfélemlíteni, mások pedig nem látták értelmét a „karanténba zárt” ünneplésnek.

Némelyik transzparens feltehetően az 56-os emlékműnél rendezett keresztény családi imanap résztvevőinek üzent: „A család alapja a szeretet”, „A gyűlölet nem családi érték”. Láthattunk egy Semjén Zsolttól származó idézetet is: „Megvédünk minden magyart!”

Pártjelképek nem igazán illenek egy ilyen rendezvényhez, de az LMP-s zászló valahogy senkit sem zavart. Más pártok közül csak a szocialisták képviseltették magukat: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Szabó Zoltán és Vadai Ágnes tűnt fel a tömegben. Bár a Fidesz–KDNP-kormány nem írta elő, hogy a melegfelvonuláson is kötelező vinni a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, néhányan a szöveg kinagyított változatával mutattak fi tyiszt a politikai ostobaságnak.

Az Oktogonnál bejelentés nélkül tartott homofób ellendemonstráció várta a felvonulókat. A kórus Budaházy Györgyöt éltette, és többször felharsant a jobbikos-gárdistás köszöntés: „Adjon az isten!, Szebb jövőt!”

A felvonulókmindebből gyakorlatilag semmit nem érzékeltek. Az eleve rövidebb útvonal tovább rövidült, a menet két utcával az Oktogon előtt visszafordult a Hősök tere felé. Ott már kicsit forróbb volt a helyzet. Ismét megjelentek az ellentüntetők, akiket csupán néhány méter – közte persze fémkordon és rendőrsorfal – választott el a menettől. „Mocskos buzik!” – kiabálták a normalitás jegyében a túloldalról. A felvonulók válaszul elénekelték a Himnuszt, majd a nemzetközi antifasiszta mozgalom jelszavát skandálták: „Alerta, alerta, antifascista!”

A rendőrök jelenlétének köszönhetően fizikai atrocitás nem történt.

A felvonulás egyik transzparense
A felvonulás egyik transzparense
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.