Kövér László: igen, vállalom

Orbán Viktor a barátom, 27 esztendeje ismerjük egymást. Nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés – nyilatkozta Kövér László, aki vállalta a felkérést a házelnökségre.

„Igen, vállalom” – Kövér László szombaton, a Fidesz választmányi ülése előtt a Polgárok Házában nyilatkozott először lehetséges parlamenti elnöki szerepvállalásáról azóta, hogy április elején lapunk megírta, Schmitt Pál államfővé választása után ő foglalhatmajd helyet a házelnöki pulpituson. „Hogy a nevem felmerült mint Schmitt Pál esetleges utódja, ezt én magam is tudtam, ezek a hírek hozzám is elértek. Addig én ezeket nem voltam hajlandó kommentálni, amíg a felkérést hivatalosan meg nem kaptam. Ez pénteken a Fidesz elnökségi ülésén megtörtént. Természetesen minden ilyen döntést megelőz egy gondolkodás. Ezt én is elvégeztem” – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva.

A Fidesz-elnökség alcsútdobozi tanácskozásán Orbán Viktor hivatalosan is közölte, hogy a Fidesz választmányi elnökét jelöli házelnöknek Schmitt Pál helyére, akit köztársasági elnöknek választottak, így augusztus 6-án a Sándor-palotába költözik. Kövér László jelölésének voltak stációi – ahogyan arról lapunk beszámolt, először nem volt egyértelmű, hogy ő vagy Schmitt Pál ülhet-e fel a parlamenti pulpitusra. Aztán kiszivárgott, hogy helycsere lesz, ez viszont éppen Schmitt Pál államfővé választása után vált bizonytalanná; a kiszivárgott információk szerint ugyanis a Fidesz választmányi elnöke ezt határozottan ellenezte, és Áder Jánost javasolta államfőnek.

„Én semmilyen pletykát nem szeretnék erősíteni. Orbán Viktor nekem a Fidesz létrejöttét megelőző időkből barátom, idestova 27 esztendeje ismerjük egymást. Nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés” – így válaszolt szombaton Kövér László arra a kérdésre: igaz-e vagy csak pletyka, hogy konfliktus volt közte és Orbán Viktor között Schmitt Pál államfői jelölése miatt. Mindemellett nemzetpolitikai törésvonalak is alakultak ki közte és Orbán Viktor, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök között az erdélyi Magyar Polgári Párt „mellőzése” miatt. Lapunkak azt mondták: a nemzetpolitika „kormányzati kompetencia lesz”, Kövér László mint házelnök csak azokkal a határon túli magyarságot érintő kérdésekkel foglalkozik, amelyek „szorosan a házelnöki poszthoz kapcsolódnak”.

A parlament július 19-én választ házelnököt. Kövér László – mint mondta – házelnökként is a Fidesz választmányi elnöke marad, mert a két tisztség között nincs összeférhetetlenség.

Tarlós István a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, erről a Fidesz választmánya szombaton döntött. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tart-e koalíciót az LMP-vel, azt mondta: az együttműködés az ellenzékkel általában kívánatos, „hogy ez milyen formában és milyen struktúrában valósulhat meg, ezt a választások eredménye dönti el”. Kósa Lajos alelnök, a Fidesz-kampány felelőse szerint is a legnagyobb tét az, hogy Budapesten végre „le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként”.

Szombaton a választási listákról, a közgyűlési elnöki névsorról és a polgármesterjelöltek nagy részéről döntött a Fidesz-választmány – viszont a feloszlatott alapszervezeteknél a jelölések még nyitottak. A KDNP is készült az önkormányzati válaszásokra. Harrach Péter frakcióvezető azt mondta: országos szinten 90 százaléknál magasabb arányú lesz a Fidesz–KDNP együttindulás. „Van néhány hely, ahol úgy érezzük, hogy erősebb a kereszténydemokrata képviselőjelölt. Ha ezt nem tudja elfogadni a Fidesz, akkor ott lesz külön KDNP-jelölt is.” (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.