Államosított szakszervezeti vagyon?

„Lenyúlják a szakszervezeti vagyont” – írta szombati számában a Népszava annak kapcsán, hogy a parlament július 19-én dönt arról a törvénymódosításról, melynek értelmében a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak és a Nemzeti Üdülési Alapítványnak a kormány többségi tulajdonában álló nonprofit társaságokká kell alakulniuk.

Az 1992-ben az akkori kormány és hat szakszervezeti tömörülés által létrehozott Nemzeti Üdülési Alapítvány esetében ez azt (is) jelenti, hogy az alapításkor a szakszervezetek által az alapítványnak átadott akkori értéken számolva mintegy ötmilliárdos ingatlanvagyon sorsa – melynek piaci értékét szakértők ma mintegy 18 mil liárd forintra becsülik – befolyásolhatatlanná válik a szakszervezetek számára.

Az érdekképviseletek államosítást emlegetnek és emlékeztetnek arra, hogy olyan ingatlanvagyonról van szó, amelyet a különböző szakszervezetek egykor a dolgozók pénzéből vásároltak. Ezzel együtt a szakszervezetek tehetetlenek, gyakorlatilag semmiféle eszközük sincs a kormány és a kormánytöbbség akaratának megtorpedózására.

Márpedig a közelmúlt történései arra utalnak, hogy a kormány élni kíván a megalakuló nonprofi t szervezetekben majdan meglévő többségével. Erre utal, hogy a kormány máris (indoklás nélkül) visszahívta delegáltját a Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumából. Az új tag azonban bírósági nyilvántartásba vételéig nem vehet részt a kuratórium azon döntéseiben, amelyekkel az alapító okiratban meghatározott mértékű vagyoni kötelezettségvállalásról határoznának. Így már szinte bizonyos, hogy az alapítvány a törvénymódosításig jelentős kérdésekben érdemi döntéseket már nem tud hozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.