Orbán Viktor: Tavaszra lesz új alkotmány

„Egy korszaknak vége van. Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt nap mint nap láthassa akár minden magyar állami alkalmazott.” Így indokolta tegnap az LMP frakcióját fölkereső Orbán Viktor, miért kell kitűzni minden közintézmény falára az Országgyűlés Fidesz–KDNP többsége által elfogadott együttműködési nyilatkozatot. A miniszterelnök azt mondta: tavaszra lesz új alkotmány, és akkor majd annak preambuluma kerül a falakra.

„Továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akárcsak egyetlen olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy mindazt folytatni lehet, ami az elmúlt nyolc évben történt. A változást minden állami alkalmazottnak látnia kell: nincs lopás, nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt nem segítségre szoruló ügyfélnek tekintik, hanem alávetettnek. Ennek mind vége van. Egy korszaknak vége van. Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt nap mint nap lássa akár minden magyar állami alkalmazott” – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az LMP-frakciónál tett tegnap látogatást.

Az LMP-sek a múlt héten a nyilatkozat kifüggesztésének elrendeléséről azt mondták: először azt hitték, hogy vicc. Szerintük a kormány hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől, „ez a kormányzati szándék a XX. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi”, ezért mérlegelik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Schiffer András frakcióvezető pedig hétfőn a parlamentben azt mondta: „Amit tettek a kormányhatározat elfogadásával, az rossz paródiája az egyébként nemes szándéknak, a nemzeti együttműködésnek. Ne csodálkozzanak, ha megkapják a populizmus bélyegét. A nyilatkozat kihelyezése rendkívül ízléstelen egy demokratikus jogállamban.”

A tegnapi találkozón Schiffer megismételte: nem biztos, hogy jó vért szül, ha valaki „kötelező olvasmánnyá teszi” a közhivatalnokok számára a saját értelmezését a politikai irányról.

–A kormány kellő eleganciával fogalmazta meg a szándékát: ott, ahol kormányzati alkalmazottak dolgoznak, a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatnak láthatónak kell lennie – mondta erre a miniszterelnök a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Szerinte azért is fogalmaztak helyesen, mert nem kötelezték a nem állami intézményeket arra, hogy elhelyezzék a nyilatkozatot. „Mindenki eldöntheti, óhajtja-e ezt megtenni vagy sem. Lehet ezen viccelődni, de én ezt nem viccnek tartom, hanem felelősségteljes kormányzati magatartásnak” – tette hozzá Orbán Viktor, s úgy folytatta: „zárójeles megjegyzést is szeretnék tenni. Semminek sem örülnék jobban, mint ha kifüggeszthettük volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát, már ha lenne – csak nincs. Az LMP-seknek is csak azt tudtam mondani megnyugtatásképp: ne aggódjanak, lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, és annak lesz preambuluma, az összefoglalja majd azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket, amelyek világossá teszik az államigazgatásban dolgozók számára, hogy milyen értékek mentén kell érintkezniük a választópolgárokkal, hogyan kell ellátniuk a munkájukat. Amint ez megszületik, természetesen a mostani nyilatkozat okafogyottá válik. Amíg nincsen új alkotmány, illetve annak preambuluma, addig kell lennie egy dokumentumnak, amely mindezt összegzi. Ezt a dokumentumot nem a kormány írta. Ez magyar parlamenti, kétharmados határozat, s erről senki helyében nem viccelnék. Nem vagyunk egyformák, én betartom a cinizmus és a humor közötti választóvonal szabályait” – hangoztatta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

Arra, hogy biztosítanak-e központi forrásból pénzt arra, hogy megfelelő minőségben jelenjen meg a nyilatkozat, Orbán Viktor úgy válaszolt: ha „segítséget kérnek a bekeretezéshez és egyebekhez, akkor természetesen örömmel állunk rendelkezésre”.

Tegnap Schiffer András LMP-frakcióvezető „meglepőnek és lehetséges félreértésnek” nevezte, hogy a frakcióülésen Orbán azt mondta, már a jövő év első fél évében szeretne új alkotmányt. (Az Országgyűlés által határozatban létrehozott alkotmány-előkészítő bizottság, melynek tagjait hétfőn megválasztották, december 31-ig terjeszti a T. Ház elé az új alkotmány alapvető elveit tartalmazó javaslatot.) Jávor Benedek (LMP) szerint ha az alkotmányozási folyamat is a korábbi erőltetett tempóban zajlik, az meglehetősen szűkre szabja az együttműködés kereteit. Az LMP azt „örömtelinek” tartja, hogy Orbán Viktor kijelentette: nem gondolkozik félelnöki, prezidenciális rendszer kialakításában.

A kormányfő szerint a tabudöntögetés elég jól halad

Lehet más Magyarország, csak ehhez tabukat ledöntő változásokra van szükség - ez az a politikai filozófia, amelyet Orbán Viktor képviselt az LMP-frakció ülésén. A miniszterelnök a találkozó után azt mondta - idézzük -:„azért is tudtam elmenni jó lelkiismerettel az LMP-hez,mert ha lehet más a politika, akkor lehet más Magyarország is".

Hozzátette: az LMP is a változást akarja, és az LMP, illetve a kormánytöbbség között a változás érdekében bizonyos együttműködés lehetséges. „Még úgy is, hogy tudomásul vesszük, hogy bizonyos viták, és nem jelentéktelen kérdésekben fennálló viták, hosszabb távon is fenn fognak maradni."

Az LMP a találkozón „több együttműködést" kért a kormánytöbbségtől, a részvétel szélesebb lehetőségét és alaposabb, megfontoltabb egyeztetési, előkészítési rendszert a törvényalkotásban. Orbán Viktor erre úgy reagált, a július 19-én kezdődő parlamenti szünetig „a törvényhozás tempója és a változás intenzitása" nem lassul. „Nem lenne felelős magatartás lassítani a tempót, a magyar gazdaság nehéz, bizonytalan helyzetben van, néhány alapvető változásnak meg kell történnie meg július 19-ig. „De ha visszajöttünk a nyári szünetről, illetve túl vagyunk az önkormányzati választásokon, akkor a mostani törvényalkotási munka tempója lassulni fog, hosszabb egyeztetési periódusokat kínál" - tette hozzá.

Az elmúlt hetek változásait értékelve a miniszterelnök azt mondta: a „tabudöntögetés elég jól halad", „jó néhány tabu hever a porban".Hiszen korábban senki nem gondolta volna például azt, hogy jóval kisebb lehet a politikai osztály a mostaninál. „Tabudöntésnek minősítem azt is, hogy a pénzintézeteket is be lehet vonni az emberek igazságérzetét kielégítő mértékig a közteherviselésbe. Most az látszik, hogy erre kínálkozik lehetőség, van értelme ezért harcolni" - hangoztatta a miniszterelnök.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egy másik sajtótájékoztatón megjegyezte: „nehezen tudná rekonstruálni", hogy melyik fél kezdeményezte a találkozót, de az LMP a véleménykülönbségek ellenére fontosnak tartja a kormány és az ellenzék közötti párbeszédet. Mindazonáltal alapvető világnézeti különbségnek nevezte, hogy az LMP ökopolitikai párt, amely nem követi a 29 pontos intézkedéscsomagban meghirdetett politikát. Az LMP számára nemcsak az 1989-es jogállami forradalom vívmányai és az akkor létrejött alkotmányos szerkezet számítanak értéknek, de az a mögöttes tartalom is, amelyet az Alkotmánybíróság később emögé tett, a láthatatlan alkotmány. Másrészt ha meg akarják újítani a demokráciát, akkor fontos, hogy a független intézmények valóban függetlenek maradjanak. És ha a kormány nemzeti együttműködést hirdet, akkor ennek a pártok között is működnie kell.

Demszky Gábor főpolgármester tegnap egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy korábban találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a BKV-ról tárgyalt volna vele, a miniszterelnök szóvivőjétől azonban elutasító válasz érkezett, „amelynek indoklását nem idézném, hiszen úriemberek vagyunk, mindenesetre kioktató, lekezelő válasz volt”. (S. G.)

Orbán Viktor a házelnökjelölésnél is ugyanazt az eljárást követi majd, mint az államfőjelölés esetében: tárgyal az elnökség, s ha több személyt érintenek a felmerülő javaslatok, mindenkivel külön beszélni fog, utána tárgyal a frakcióvezetéssel, majd írásban javaslatot lesz a képviselőcsoportnak. Arra, hogy Kövér Lászlót jelöli-e házelnöknek, így válaszolt: „A végkifejlet ügyében most még nem nyilatkozhatok.” Reményei szerint a jövő héten már írásos javaslat lesz a Fidesz–KDNP-frakció előtt a házelnök személyével kapcsolatban. (Cs. I.)

A miniszterelnök az LMP-nél: Schiffer András „nehezen tudná rekonstruálni”, melyik fél kezdeményezte a találkozót
A miniszterelnök az LMP-nél: Schiffer András „nehezen tudná rekonstruálni”, melyik fél kezdeményezte a találkozót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.