Nem kap bizonyítványt, aki nem ad hozzájárulást WC-papírra

A Zala megyei Lentiben működő Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola több diákja azért nem kapott bizonyítványt az év végi tanévzáró ünnepségen, mert tartoztak az intézménynek, nem fizették be például a vécépapír-, kéztörlő- és szappanhasználatért kért, úgynevezett higiéniai hozzájárulást.

Zemlényi Jánosné, az egyik bizonyítvány nélkül maradt tanuló édesanyja érdeklődésünkre azt mondta: az iskola vezetése lényegében zsarolja őket, körülbelül kétezer forintos díj kifizetéséhez kötik a bizonyítvány kiadását. Zemlényi Jánosné felháborítónak tartja az eljárást, amely ráadásul jogtalan is, hiszen az iskola feladata az intézmény működtetése, amibe beletartozik az illemhelyek fenntartása. Zemlényiné megemlítette: több olyan esetről tud, hogy a diákok azért nem tudtak kötelező nyári gyakorlatra jelentkezni, mert ehhez szükség lenne a bizonyítványra. A gyakorlat pedig – tette hozzá – az év lezárása miatt és azért fontos, hogy a gyerekek munkát vállalhassanak a nyáron.

Tótiván Endre, az elsősorban hiányszakmákat oktató, egyebek mellett kőműveseket, asztalosokat, pincéreket, szakácsokat képző Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola igazgatója megkeresésünkre határozottan tagadta, hogy visszatartották volna a bizonyítványokat. Mint mondta, annyi történt: az iskolának tartozó diákok egyfajta büntetésként nem a társaikkal együtt, a tanévzáró ünnepségen, hanem csak azt követően, a titkárságon kapták meg a bizonyítványukat. Megtudtuk: van olyan tanuló, aki az ingyenesen kapott tankönyv tanév végi leadásával vagy az ebédpénzzel maradt adós, s többen tartoznak a szülői munkaközösségnek „egyéb” befizetésekkel. A szülői szervezet 500 forintot kért „higiéniai hozzájárulásként”, ugyanennyit kellett fizetni a diáksportköri tagságért és a munkaközösség támogatásáért, valamint 300 forintot az ellenőrző kiállításáért.

Tótiván Endre hozzátette: az intézmény 445 tanulója közül 14-15 diák nem kapta meg a bizonyítványt a tanévzárón, többségük pedig mind a mai napig nem is jelentkezett a dokumentumért, holott azt kiadnák nekik függetlenül attól, hogy rendezték-e tartozásukat.

A történtek miatt megkerestük Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát, aki elmondta: a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, a bizonyítvány kiadását semmilyen indokkal nem tagadhatja meg az iskola. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: a diáktartozások rendezésében a területileg illetékes jegyző nyújthat segítséget, aki az érintett szülők ellen fizetési meghagyást adhat ki. A biztos kitért arra is, hogy a szülői munkaközösség szedhet ugyan támogatást, ám ez kizárólag önkéntes módon lehetséges, a hozzájárulást nem fizetőket semmilyen formában nem lehet szankcionálni. Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala vizsgálatot indított, megkereste a lenti iskolát, s megegyezés született arról: minden érintett diák haladéktalanul megkapja bizonyítványát.

Iskola
Iskola
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.