Mozgalom az emberségesebb egészségügyért

„Édesapám és nővérem emlékére szeretném elindítani ezt a kezdeményezést” – mondja Mezei Andrea szervezetfejlesztő, tréner, aki hat kórházat és hét kórházi osztályt járt végig az elmúlt fél évben. Találkozott a munkájukat alázattal végző orvosokkal, ápolókkal, akik annak ellenére tudtak emberségesek maradni, hogy a rendszer, amelyben dolgozni kénytelenek „embertelen, korrupt és pökhendi”.

A mozgalom ezeknek az embereknek nyújtana elismerést, ezáltal ösztönözve egy méltányosabb ellátást, gyógyulást és halált biztosító egészségügy létrejöttét. A mozgalom alaptétele, hogy az orvost ne a rangja, hanem emberi hozzáállása minősítse, amiről a beteg és a hozzátartozó tud véleményt alkotni.

A „minden panasz ajándék” elvét a magyar egészségügyi dolgozók nagy része még nem ismeri, és úgy működnek, mintha ősellenségük lenne a páciens és a hozzátartozó. Mezei Andrea a mozgalmat egy olyan minősítési rendszerre építené, amely világosan körülírja, mit várhat a beteg a pénzéért (tb-járulék) egy kórházban. „A közvetlen gyógykezelésen túl semmilyen szakmai, emberi vagy szolgáltatási protokoll nincs ebben a pillanatban, és nincs idő kivárni, hogy legyen, mert hozzátartozóink, gyerekeink, szüleink és testvéreink élik át és szenvedik meg nap nap után ezeket a méltánytalanságokat.”

A Patch Adams ihlette civil mozgalom weboldalán bárki megoszthatja tapasztalatait, értékelheti a kórházi szolgáltatásokat, itt lehet tanácsot kérni. Az értékeléshez egyértelmű szempontrendszer ad segítséget, amely tükrözni fogja, mit várhat el az állampolgár a kórházakban (például azt, hogy köszönjenek neki, a nevén szólítsák stb.).

– Az elképzelések szerint az az orvos, nővér vagy ápoló, aki jó minősítést kap a betegtől vagy a hozzátartozójától, Patch Adams-díjat, aki viszont rosszul szerepel az értékelésben, Patch Adams-citromdíjat kap. „Mivel névvel, kórházzal és beosztással pontosan és objektíven azonosítható lesz minden díjazott és minősített, várakozásom szerint egy idő után súlya lesz a mozgalomnak, a weboldalnak és a díjnak, azaz elindulhat egy kultúraváltás a kórházakban is. Talán megjelennek az orvosi és a nővérszobák falán a számozott oklevelek, és egy P. A.-kitűzőt viselő, büszke nővér hozzáállása mintát adhat a kollégáinak is –fűzi hozzá Mezei Andrea.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.