'Attila, gyere ki!'

Az adományokból eddigalig-alig kaptak, a polgármesterük elbújik előlük, az újjáépítésnek pedig még az előkészületei sem történtek meg – erre hivatkozva szerveztek tegnap demonstrációt elkeseredett árvízkárosultak Felsőzsolcán. A feldühödött tüntetőket rendőrök szorították ki a városházáról.

„Attila, gyere ki!” – skandálták többen is tegnap délelőtt a felsőzsolcai városháza előtti téren szervezett demonstráción, Fehér Attilának, a település húsz éve regnáló polgármesterének címezve a felszólítást. A Miskolctól néhány kilométerre fekvő, nyolcezres lakosú várost június 6-án, vasárnap éjjel öntötte el az árvíz: a 2200 lakóépület nyolcvan százaléka víz alá került, százhetven, főként vályogból emelt ház összedőlt. Az önkormányzati és magáningatlanokban keletkezett kár meghaladja a kétmilliárd forintot.

A helyiek egy része úgy érzi: már az árvízi védekezéskor magukra hagyták őket, az önkormányzat vezetői azóta sem segítenek rajtuk – ezért is szerveztek magánszemélyek demonstrációt tegnap délelőtt a városháza elé.

– Idős asszonyok alszanak még most is átázott, vizes ágyban, erre a polgármester elutasítja a bútoradományokat, arra hivatkozva, hogy nincs rá szükség – mondta felháborodottan az egyik helybéli, Hegedűsné Hubai Edit. Nekik szerencséjük volt, újonnan épült lakásuknak csak az alagsorába tört be a víz. A tüntetés résztvevői szerint furcsa dolgok történtek Zsolcán az adományokkal: az érkezésük hírét hallják ugyan a helybeliek, de aztán senki nem kap semmit. Lakossági fórumot sem tartottak a település vezetői, holott a helyiek szerint erre szükség lenne. Nem kapnak információt, így sok a szóbeszéd.

– Háztartási gépekről, étolajés vajszállítmányról is tudtunk, de eddig ilyesmit sem osztottak – mondták el többen is. – A rajtam lévő ruhán kívül egy laptoppal menekültem akkor éjjel a lakásomból, ahová azóta sem térhettem vissza, a keresztanyámnál lakom – mesélte a Zrínyi utcai Barancsi Zsuzsa, aki hozzátette: két élelmiszercsomagon és egy egyszeri, tízezer forintos segélyen kívül eddig semmilyen támogatást nem kapott az önkormányzattól az újrakezdéshez.

A legtöbben mégis azt sérelmezték: a polgármesterük nem veszi őket emberszámba, nem nyugtatja meg a hajlékukat vesztett családokat. Sokan felemlegették a tegnapi tüntetésen, hogy a települést június 6-án elöntő árvíz előtt nem kaptak tájékoztatást a veszélyről, nem tudták menteni értékeiket. Az árvíz elvonulása után pedig magukra hagyták őket: az adományok nem jutnak el hozzájuk, és az építkezés, helyreállítás még meg sem kezdődött.

Az elkeseredett lakók polgármesterükkel is szerettek volna beszélni a tegnapi demonstráción, ám Fehér Attila ezúttal sem állt eléjük. A feldühödött tömegben néhányan ütemesen skandálták a városháza előtt: „Attila, gyere ki!” Később húszan-harmincan benyomultak az épületbe, hogy a polgármester irodája előtt folytassák a demonstrációt, ám mivel a tüntetésre a városháza előtti térre kértek engedélyt, a helyi rendőrőrs tagjai kiszorították a tiltakozókat az épületből.

A Miskolci Rendőrkapitányságra – mint azt Dobi Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk – egy 24 éves felsőzsolcai férfi t rendzavarás miatt előállítottak, őt kihallgatása után elengedték.

Fehér Attilát, a város vezetőjét tegnap mi is hiába kerestük, elérhetetlen volt.

Németh Csaba, a hivatal szóvivője elmondta: a polgármester az árvízi újjáépítéssel kapcsolatos megbeszélésen vett részt Miskolcon. Kedden délután ugyanis arról döntött a kormány, hogy hárommilliárd forintot különít el a magáningatlanok újjáépítésére, s ennek az összegnek több mint fele – 1,7 milliárd forint – Felsőzsolcának jut.

Az adományok sorsáról Németh Csaba közölte: öt helyen nyitottak ideiglenes raktárat, s itt tárolják egyelőre a segélyszállítmányok jó részét.

– Aki kért, az kapott ágyat, babakádat, kerekes széket. Június végén az önkormányzati ülésen civilek bevonásával létrehoztunk egy újjáépítési és egy adományosztási bizottságot: ez utóbbi dönt majd a felajánlások sorsáról – közölte Németh Csaba, akitől megtudtuk: az önkormányzat elkülönített számlájára tegnap délig csaknem 31 millió forint pénzadomány is érkezett, ennek elosztásáról is a bizottság dönt.

Ellentétben az elterjedt hírekkel, egyetlen plazmatévé sem érkezett adományként – állította a szóvivő, aki szerint a félreértésre az adhatott okot, hogy az egyik elektronikai nagyáruház kétszáz darab háztartási kisgépet ajánlott fel a rászorulóknak, de ez a szállítmány eddig még nem jutott el a városba.

Építőanyag-segélyekről is folyton beszélnek a helyiek, de Németh Csaba szerint ez a tétel is kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

– Kaptunk egyszer tizenhárom darab hódfarkú cserepet, és érkezett néhány méternyi szegőléc is, de szó sincs hatalmas fuvarszállítmányokról – mondta Németh Csaba, aki hozzátette: ruhából és bútorokból is inkább a használt, nem ritkán selejtes darabok érkeztek adományként, kevés az új vagy jó állapotban lévő holmi.

A tegnapi demonstráción a polgármester távolléte miatt az egyik önkormányzati képviselő, Nádi Gyula vette át a panaszosok által megfogalmazott, nyolc kérdésből álló petíciót, amelyben egyebek mellett arra várnak választ a felsőzsolcaiak: ki és miben hibázott az árvízi védekezés idején, és mit tesz a város vezetése, hogy ne ismétlődhessen meg az újbóli katasztrófa. Azt is kérték, hogy független szakemberekkel haladéktalanul készítsék el Felsőzsolca hidrológiai felmérését, árvízvédelmi tervét, és építsék újra az M30-as autópálya lehajtóját úgy, hogy az ne szűkítse tovább a Sajó medrét. Követelték továbbá, hogy a település vezetése és önkormányzata alkalmatlanság miatt mondjon le.

A demonstráció résztvevői a petíció átadása után tegnap dél körül békésen elvonultak a városháza épülete elől. Hazafelé több utcában még mindig szeméthalmok és depóniák között vezetett az útjuk.

Az elmúlt egy hónapban nem sikerült az önkormányzatnak elszállíttatnia a szennyes lével fertőzött homokzsákokat.

A Felsőzsolcát az idén jú nius 6-án elöntő árvíz kialakulása és gondatlan közveszélyokozás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az egyik helyi önkormányzati képviselő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen.

Milánkovich Ernő szerint nem pusztán a természet ereje, hanem emberi mulasztás – például az ártér beépítése, az M30-as út nem megfelelő leágazása, a hiányzó védművek –, s a védekezésben tapasztalt hiányosságok is szerepet játszottak Felsőzsolca elöntésében, a súlyos károk keletkezésében. A feljelentő szerint a hatóságok nem megfelelőn jártak el az építési, vízügyi és környezetvédelmi engedélyek kiadásakor sem.

A Borsod Megyei Főügyészség átadta az ügyet a Miskolci Városi Ügyészségnek, ahol a feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Azt akarják tudni, mi lett az adományokkal
Azt akarják tudni, mi lett az adományokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.