Péterfalvi Attila is a Fidesz listáján

A parlament a nyári szünet előtti ülésnapon, július 19-én választ alkotmánybírákat. A taláros testület tagjait jelölő parlamenti bizottság felállítása most a részletes vita fázisában tart.

Az Országgyűlés immáron másodszorra futott neki a bizottság megalakításának, az első, már elfogadott szabályozást ugyanis Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra. Az eseti bizottságban a benyújtott javaslat szerint tíz kormánypárti és öt ellenzéki képviselő lesz. A jelöléshez elegendő nyolc szavazat, vagyis a végeredmény borítékolható: az lesz alkotmánybíró, akit a Fidesz–KDNP frakciószövetség akar.

Péterfalvi Attila

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már korábban bejelentette: pártja Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak, az egykori szocialista képviselő már volt az AB elnöke is. Bihari személye része annak a „nemzeti együttműködésnek”, amely az előző ciklusban a szocialisták padsoraiban ülő, majd a Bajnaikormány intézkedései miatt a párttal hűvös viszonyba kerülő Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester ÁSZ-alelnökségéhez vezetett. Orbán Viktor akkor a Warvasovszky neve hallatán kissé hümmögő frakciójának azt magyarázta, hogy a Fideszre nagy számban szavaztak baloldali érzelmű emberek, ezért kötelességük pozíciókat biztosítani számukra is. E gondolat szellemében Bihari is a baloldali érzelműek közé soroltatik, bár kétségtelen tény, hogy a szocialisták igencsak neheztelnek rá, hiszen a 2008-as fideszes vizitdíjas népszavazás – amely költségvetési kérdéseket is érintett – szerintük nem kaphatott volna zöld jelzést.

A Fidesz és aKDNP még nem döntött arról, ki lesz a másik alkotmánybíró-jelöltjük. Lapunkat úgy tájékoztatták, hogy egyelőre „több név is forog”, köztük Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, illetve Marosi Ildikó bírónő ajánlása is felmerült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.