Kerekes székekre koreografált család

Nem könnyű az élet egy olyan családban, ahol kerekes székhez kötött gyermeket nevelnek. Ennél már csak az nehezebb, ha két gyerek is tolókocsiba kényszerült. Az óbaroki Akli család életét a két kerekes székes lét határozza meg.

Az óbaroki ház étkezőjében hosszú asztal áll. Egyik oldala tele van zsúfolva székekkel, a másik oldala üres. Ez ugyanis a 16 éves Miklós és a 12 éves Bence helye. Márpedig nekik nagy térre van szükségük, mindketten csak kerekes székkel tudnak asztalhoz ülni. A tudomány jelenlegi állása szerint ez egész életükben így lesz.

A Fejér megyei faluban élő hattagú Akli család élete nyolc évvel ezelőtt vett gyökeres fordulatot.

–Arra lettem figyelmes, hogy a legidősebb gyerek,Miklós furcsán kezdett el járni, még a sima terepen is érthetetlen módon botladozott – mondja Hillebrand Dóra, az anyuka. – Orvostól orvosig jártunk, míg másfél év után végre diagnosztizálták a bajt: Miklós egy genetikai eredetű izomsorvadásos betegségben szenved. A mozgása folyamatosan lelassult, egyre gyakrabban esett el, többször is eltörött a lába, végül kerekes székbe kényszerült.

Akliék akkor rémültek meg igazán, amikor kiderült számukra, hogy a genetikai eredetű rendellenesség férfi ágon öröklődik, továbbá az izomsorvadás első tünetei általában hat-nyolc éves korban jelentkeznek. A kisebbik fiú, Bence, ekkor még alig múlt négyéves.

– Nem kívánom senkinek, hogy átélje azt a félelmet, amit akkor nekünk kellett – mondja az édesanya. – Aztán Bence hatéves korában már láttuk, hogy baj van, az ő mozgása is egyre bizonytalanabbá vált. Az ő esetében persze már gyorsabban sikerült diagnosztizálni a betegséget.

Négy év telt el azóta, hogy mindkét fi ú már csak kerekes székkel képes közlekedni. Ez alatt az idő alatt az Akli család újraépítette az életét, amit ma már a kettős tolókocsis lét határoz meg.

Akli Imre informatikusként Budapestre jár dolgozni, a munkahelyén megengedték számára, hogy hetente két nap otthonról végezze a munkáját. Ezeken a napokon a felesége – aki végzettsége szerint tanítónő – félállásban titkári feladatokat lát el egy iskolában. A család percre pontosan meghatározott időbeosztás szerint él.

A gyerekek – köztük a két lánytestvér – fél hétkor kelnek, a fiúkat a szülők öltöztetik fel, majd a tetőtéri szobából az apuka előbb Miklóst, majd Bencét hozza le a lépcsőn. A kerekes székekben a fi úk már viszonylag szabadon mozognak a ház földszintjén, ám a családi furgonba csak segítséggel tudnak beszállni. Mind a négy gyerek a közeli Bicskére jár iskolába, általában az édesanya „szortírozza szét” őket. Aztán beáll a furgonnal az egyik üzlet parkolójába, és várja, hogy háromnegyed kilenc legyen. Akkor bemegy Miklós iskolájába, és a szünetben elviszi vécére a gimnazista fiát. Ebben a műveletben persze akár más is segíthetne, de a kamasz fiú ragaszkodik az édesanyjához. Dóra asszony háromnegyed tízkor az általános iskolába siet, ahol Bencét viszi el az ottani mellékhelyiségbe. Ezután hazamegy az óbaroki házba, jöhet a főzés, a mosás, a takarítás. Ha a délelőtt hátralévő részében valamelyik fiúnak ismét vécére kellene mennie, akkor SMS-t küldenek a Bicskén élő nagymamának, aki berohan az iskolába, és ideiglenesen átveszi Dóra szerepét.

Az anyuka fél egykor már megint Bicskén van, ahol előbb Bencét,majdMiklóst szedi öszsze, elviszi őket a „gyűjtőbe”, azaz a nagymamához. Itt várják be a két lánytestvért, hogy aztán négy óra körül együtt menjenek haza a furgonnal. Kora estig a ház földszintjén maradnak – kerekes székből tanulás, tévézés, internetezés következik –, majd az édesapa a szűk csigalépcsőn ismét felcipeli a fi úkat a szobájukba. A fürdéshez mindkét szülő segítsége kell, az átöltözéshez elég egy is.

Miklós és Bence betegsége havi 50 ezer forintos kiadással jár a család számára, amiből a legnagyobb tételt a gyógyszerköltségek jelentik. Egyetlen olyan beruházásra volt szükségük, amelyhez segítséget kellett kérniük másoktól: a ház csigalépcsőjét a fiúk nem tudták használni, ám egy speciális lépcsőlift segítségével most már akár egyedül is közlekedhetnek a földszint és a saját szobájuk között. A lift 2,5 millió forintba került, amire a családnak nem volt pénze, ám a környékbeliek adakozásából a közelmúltban összegyűlt a szükséges összeg.

Miklós és Bence – bár a sorsuk közös – igen eltérő személyiségek. A gimnazista fiú jóval nyugodtabb, szelídebb, évek óta tudja, hogy meteorológus szeretne lenni, szabad idejében mindig az időjárással foglalkozik. Bence igazi vadóc, örökmozgó, viszont a legfőbb hobbija éppen higgadtságot követel: jégkrémpálcikákból épít makettházakat.

– Én már tudomásul vettem, hogy egész életemben kerekes székben kell élnem – mondja Miklós.

– De ezt nem lehet elfogadni! – vág vissza Bence. – Biztosan fel fogják fedezni azt a gyógyszert, amitől meggyógyulhatunk.

Miklós csak mosolyog az öccse indulatán. De aztán megjegyzi: ő is gyakran álmodik arról, hogy újra tud járni.

Az Akli család óbaroki házában szoros időbeosztás szerint zajlik az élet
Az Akli család óbaroki házában szoros időbeosztás szerint zajlik az élet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.