Régi csibészek

Újra elő lehet venni, legfeljebb át kell dátumozni a nyolc évvel ezelőtti protokoll-listákat. Egyre másra bukkannak fel az ismerős nevek. A vonások felismerhetők, bár az arcok változtak némileg. Meglátszik rajtuk az elmúlt nyolc év. Azt nem állítom, hogy megtörte őket az idő, sőt! Az ellenállás évei megedzették őket.

Tiszteletre méltó az állandóság, amelyet tapasztalunk a Nemzeti Egyetértés Rendszerének káderpolitikájában. Nemcsak a kül- és belügyek, a nemzetgazdaság, hanem még a katasztrófaelhárítás is az első (polgári) Orbán-kormány idején tisztséget viselt vezetőit kapta vissza. Rendőrtábornokok, adóhivatali vezetők, országos postamester, sorra térnek vissza a régiek az új napfényre ezen a forradalmas nyáron. Vannak, akik nyolc éve még a hatalom második, harmadik vonalában várakoztak, most itt vannak újra. Jönnek a régiek az állami tulajdonú cégek élére, a bankokhoz.

Érett korú, lojális emberek a tagjai e nyerő csapatnak, akár a fővárosban, akár vidéki posztokon készültek a mostani visszatérésre. De, akik még innen vannak az ötvenen, azok is szinte mindannyian pozícióban voltak a „polgári kormány” idején. A nemzeti egyetértés kormánya a miniszterelnökkel mindenkor és megszakítás nélkül egyetértő káderekből állt össze.

Nincs széthúzás, belvita, mint az előző csapatnál olykor. (Felbukkan ugyan egy-két tekintélyes új személyiség, de az 1998–2002 közötti kormányban sem tartottak ki sokáig a hasonló autoritások.) A siker a kádereken múlik, tanította egy másik huszadik századi forradalmár. Ma, úgy látszik, a lojalitás teszi a kádert. A kitartás és a tapasztalat, a kormányonkívüliség éveinek közös keserve.

Érthető, hogy teljes személyzeti váltást tartanak a csúcsokon és a környező lankákon. Megmagyarázható, miért kell a takarításnak kiterjednie a közép- és alsószintre. De a fő tűzoltó vajon mit hibázott? Vajon miért gondolja Orbán Viktor, hogy ugyanazokkal a „régi csibészekkel” folytatva a kormányzást egy egészen más helyzetben, képes lesz megoldani az új gondokat? Tőlük tudjuk, hogy rossz a helyzet minden szférában.

Ezek szerint a kipróbált ellenzéki harcosok, a pártállam harmadik vonalában szocializálódott régi szakemberek, tudják a megoldást. De hol vannak a fiatal, külföldön is kipróbált, nemzetközi nagyvállalatokban, szakmai szervezetekben, neves egyetemeken karriert csinált jobboldali nők és férfiak? A Fidesz biztosan bírja az ő támogatásukat is. Tudom, vannak harmincas arcok a központban. Ám stratégiai tervezéssel aligha őket bízta meg Orbán Viktor.

Az lenne jó, ha az intézményi átrendezések és cégtáblacserék után, minél előbb látnánk, merre megy az ország. A jelképes törvényeket követik-e a jólétet, haladást segítő lépések? Nem mindegy, hogy milyen kompetenciája van a körnek, amely az ország menedzselésére vállalkozik.

Bízhatnak-e bennük, a nem Fidesz-hívek? Az 1990 utáni két évtizedben a sajtó állandóan azzal foglalkozott, ki megy, ki marad. Ideje lenne most arról beszélni, mi következik, mi vár a társadalomra? Egyelőre csak a régi hívek, üzlettársak láthatók. A közbizalom mindemellett rendületlenül támogatja a sajátos belső emigrációból visszatért kormányzatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.