Savlekötő helyett lúgot itattak a kismamával

Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központban. Bár kért, kártérítést egyelőre nem kapott. A kórház elismerte a hibát, szerintük megmagyarázhatatlan, ami történt. A belső vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy miként került az üvegbe a maró folyadék.

Szeretném újra embernek és teljes értékű anyának érezni magam, akinek megengedi az egészsége, hogy mindent megadjon a lányának. De ebben az állapotban nem lehetek az, és nem tudok visszamenni dolgozni sem. Nem élhetem azt az életet, amit korábban – kezdi Keményné Makai Boglárka. Túlhordott terhességgel feküdt be február 12-én az Állami Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai épületébe. Mintegy tízórás vajúdás után orvosa a császármetszés mellett döntött.

– A szülésznő odanyújtott nekem egy műanyag poharat valamilyen folyadékkal. Még meg is kérdeztem, mi van benne. Azt mondta, hogy savlekötő, amit minden császármetszés előtt álló nővel megitatnak, hogy később ne legyen gyomorégésük – meséli.

Mind össze egy kortyot ivott, amikor érezte, hogy ég a szája és a torka, aztán fulladni kezdett, és vért hányt. A személyzet azt hitte, hogy allergiás a savlekötőre, ezt mondták az orvosának is, aki már a műtőben megkérdezte, hogy mi történt a betegével.

Megszületett a kislánya, de ekkor már annyira rosszul volt, hogy nem tudott a babával foglalkozni, mégis a szülészetre vitték vissza. Másnapig senki nem mondta el neki, hogy mit itattak vele, mi okozhatja az égő fájdalmat.

– Véletlenül meghallottam, hogy az ügyeletes szülésznő rólam beszélget egy nővérrel, és azt mondja, hogy nem maradhatok az osztályon, túl rossz állapotban vagyok – mondja. Végül az egyik orvos elkezdett gyanakodni, hogy mérgezés történhetett, és felhívta Zacher Gábor toxikológust. Ő gyomortükrözést javasolt, és azt, hogy a beteget minél hamarabb szállítsák át a toxikológiára. – A tükrözésen már azt mondták, hogy lúgot ihattam, és felmaródott a gyomrom – emlékszik vissza kálváriájára.

Röviddel ezután a kórház intenzív osztályára került, majd onnan rohammentővel vitték át a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájára. Kiderült, hogy a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapot kellett bent töltenie, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát.

– Négy milliméterre szűkült a nyelőcsövem, azóta sem ehetek, ihatok semmit, csak minimális mennyiségű vizet – meséli. Eddig egy vékonybélszondán keresztül táplálkozott, múlt héten megműtötték, azóta gyomorszondája van. Az orvosok szerint ez még sokáig így marad, leghamarabb februárban kerülhet sor az újabb műtétre, amelynek során kiveszik és pótolják a nyelőcsövét. Azután talán újra egészséges lesz, de ezt egy orvos sem merte biztosra ígérni neki.

Keményné Makai Boglárka szerint a kórház kezdetben együttműködő volt, szóban elismerték a felelősségüket, belső vizsgálat és rendőrségi nyomozás is indult az ügyében. Eleinte a kártérítési igénnyel szemben sem voltak elutasítóak, később azonban „megfeneklettek a tárgyalások”.

– Többször elmondták, hogy hatalmas hibát követtek el, de más nem történt az ügyben – mondja. Mindenekelőtt meg szeretne gyógyulni, ugyanakkor azt is el szeretné érni, hogy legalább részben kárpótolják azért, ami történt.

– Tárgyaltunk a központ korábbi vezetőjével, aki közölte velünk, hogy ezt az ügyet már az új vezetés fogja megoldani – mondja Pongrácz Krisztina, a beteg ügyvédje. A jogi osztályra irányították őket, ahol „semmitmondó válaszokat” kaptak minden, a kárigényükkel kapcsolatos kérdésükre.

– Elismerték, hogy ők hibáztak, de semmilyen konkrét ígéret nem hangzott el – állítja. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy beperelik az intézményt, most zajlik a szükséges dokumentáció összegyűjtése.

A HM Állami Egészségügyi Központ lapunk megkeresésére közölte: rendkívül sajnálják a történteket. „Megmagyarázhatatlan, ami történt. A legapróbb részletre kiterjedő belső vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy miként került az üvegbe a maró folyadék. Valószínűleg emiatt húzódik ilyen sokáig a rendőrségi vizsgálat is az ügyben.

Az bizonyítást nyert, hogy amint kiderült a sajnálatos dolog, a szakmai előírás szerinti adekvát kezeléseket és beavatkozásokat megkapta a kismama.” Az intézmény tájékoztatása szerint két szakdolgozó és egy orvos kapott fegyelmit az eset miatt, és „egy orvos ügye a közeli napokban kerül lezárásra”.

Ami a kártérítési igényt illeti, ezzel kapcsolatban közölték, hogy a peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérés elbírálása folyamatban van, a vizsgálatok (a belső és a rendőrségi) lezárását követően visszatérnek rá. „Jelenleg ennél többet nem tudunk mondani, tekintettel arra, hogy még tart a rendőrségi eljárás” – fűzték hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.