Rövidebb útvonalon tartják meg az idei melegfelvonulást

Másfél hét múlva, július 10-én, szombaton rendezik az idei Meleg Méltóság Menetet Budapesten. Ezúttal a szokásosnál rövidebb útvonalon, de a tavalyihoz hasonló rendőri védelem mellett.

– Sokszor elhangzott, hogy a melegfelvonulás miatt egy napra lebénul a főváros. Most szeretnénk gesztust tenni, rövidebb útvonalon haladunk majd, hogy minél kevesebb embert zavarjunk a közlekedésben – mondja Steigler Sándor, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány munkatársa. Vagyis a szokásos Erzsébet tér–Hősök tere útvonal helyett az idén július 10-én a Hősök terétől csak az Oktogonig halad a felvonulás, ott megfordulnak és visszamennek a Hősök terére. „Cserébe” azt kérik, hogy a kormány fékezze meg azokat a szélsőségeseket, akik tavaly és tavalyelőtt is rátámadtak a menetre. A szervezők ugyanis úgy vélik, hogy a támadóik miatt valóban megbénul a közlekedés Budapesten. – Ha nem is jövőre, de két év múlva szeretnénk újra kordonok nélkül vonulni – mondta Steigler.

A szervezők áprilisban kezdtek tárgyalni a rendőrséggel a menet biztosításáról. Ahogy tavaly, most is „dobótávolságra” lezárják az Andrássy út környéki utcákat. A rendőrség biztosítja azt is, hogy a rendezvény végén a résztvevők biztonságban elhagyhassák a helyszínt. Emellett a július 4. és 11. között zajló fesztivál összes egyéb helyszínét, és valamennyi meleg szórakozóhelyet is védik majd a rendőrök.

– Dőreség lenne azt hinni, hogy csak azért, mert az idén nem kaptunk fenyegető leveleket, nem lesznek, akik megpróbálnak a résztvevőkre támadni –teszi hozzá a szervező.

Az idén 15. alkalommal rendezik meg a Leszbikus és Meleg Fesztivált Budapesten, amelynek csak egy eleme a felvonulás. A szervezők szerint sajnálatos, hogy a média kizárólag erről szokott beszámolni, mert a fesztivál az egyik legszínesebb nyári program Budapesten. Többek között színdarabokat mutatnak be, táncestet, filmfesztivált szerveznek.

A melegfelvonulást tavaly szeptemberben tartották. Szélsőjobboldali szervezetek hónapokkal korábban bejelentették, hogy minden eszközzel megakadályozzák a rendezvényt. A rendőrség lezárta az Andrássy útra vezető utcákat, így a járókelők nem láthatták a menetet. Az Oktogonnál és a Városháza parkban több száz ellentüntető tiltakozott, de a kordonnak és a rendőrsorfalnak köszönhetően nem bánthatták a résztvevőket. A felvonulók végül metrón hagyták el a helyszínt, a rendőrség pedig könnygázzal oszlatta fel az ellentüntetést. Később több meleget is bántalmaztak az utcákon, egy nőt három férfi vert meg egy villamosmegállóban. A rendőrség 41 embert állított elő. 2008-ban több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra, akkor 23 civil és 12 rendőr sérült meg.

Két év múlva szeretnének kordonok nélkül vonulni
Két év múlva szeretnének kordonok nélkül vonulni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.