Nevet és tulajdonost cserél az Omninvest

Lecseréli tulajdonosát, és hamarosan nevét is, hogy rossz imidzsétől is megszabadulhasson az Omninvest Kft. A ciprusi offshore cég tulajdonrészét öt magyar, az Omninvest ügyvezetői vásárolják meg, egy cégen keresztül. Az üzlet lényegében megköttetett, állítólag már csak a jogi formaságok vannak hátra.

Mintha csak a közönség érdeklődésének kifárasztására játszana, úgy reagált az Omninvest Kft. a tulajdonosi hátterét firtató legújabb kérdésekre. Keddi sajtótájékoztatójukon bejelentették: átalakítják a magyar influenzaoltóanyag-gyártó cég tulajdonosi szerkezetét. „Terhessé váltak számukra a cipruson bejegyzett tulajdonos valódi személye körüli találgatások”, mondták. Ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a Stumpert nevű offshore cég 98 százalékos tulajdonhányadát egy új piaci szereplő fogja megvásárolni. Mint elhangzott: Az Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába kerül, a romániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozik egyenlő arányban. Közülük viszont csak kettő kiléte ismert. Laczkó Tamáson, aki eddig is tulajdonos volt a cégben, és Zimonyi Ferenc ügyvezetőn kívül újabb neveket most sem hoztak nyilvánosságra.

Zimonyi Ferenc – róla tudható, hogy tulajdonos lesz
Zimonyi Ferenc – róla tudható, hogy tulajdonos lesz

A tervek szerint az Omninvest Kft.-t később tőzsdére viszik, és az így már 100 százalékban magyar menedzsment irányítása alatt álló társaság nevét is megváltoztatják a következő hónapokban.

Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője azt mondta: a tulajdonosváltás lényegében lezajlott, már csak a jogi formaságok, a cégbejegyzés maradt hátra; ez körülbelül még egy hónap. Ezt követően már a román cégbírósági adatokból a hazai közvélemény is megismerheti az új tulajdonosi szerkezetet. A sajtótájékoztatón sem a vételárról, sem egyéb, a tulajdonosváltás részleteiről érdeklődő kérdésekre nem válaszolt a szóvivő, csak annyit mondott: az eladó és a vásárlók közös kérésére kezelik üzleti titokként a vételárat.

Ezzel a lépéssel új fejezetet kívánnak nyitni a szeritük nemzetközi tekintélynek örvendő, a hazai sajtóban azonban állandó kereszttűz alatt tartott cég életében. Úgy vélik, azzal, hogy „megszabadulnak” a Cipruson offshore cégként jegyzett többségi tulajdonostól és később megismerhetővé válnak az új tulajdonosok, lesz idejük az újságíróknak az egyetlen magyar, influenza elleni vakcinát gyártó cég erényeiről is írni. Az Omninvest ugyanis Németh szerint sem a jelene, sem a múltja alapján nem szolgált rá arra a hadjáratra, amelyet évek óta folytatnak ellene.

A vállalkozás 250 magyar embernek biztosít munkát, egymilliárd forinttal járulnak hozzá évente az ország közös költségeihez.

Az Omninvest pénzügyeivel kapcsolatban megjegyezte: utoljára 2005-ben történt osztalékfizetés a cégnél. Azóta pénz nem került külföldre, az oltóanyaggyártásból származó jövedelmet fejlesztésre fordították. Hozzátette: a cég soha nem élt állami támogatásból, mint a magyar állam szerződött partnere biztosítja az influenzavakcinát. Azaz éppúgy szolgáltatásért, termékéért jut bevételhez, mint bármely más vállalkozás, amely a piacon van. Mindöszsze egyszer, 2006-ban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatán kaptak kétmilliárd forintos állami támogatást oltóanyag-kutatásra, fejlesztésre. Ezt a feladatot elvégezték, a pénz felhasználásával évekkel ezelőtt elszámoltak.

Most ugyan ezt az összeget a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) visszakéri. Az Európai Unió vizsgálni kezdte az NKTH pénzköltési gyakorlatát, s úgy ítélte meg, hogy annak a bizonyos kétmilliárdnak egy projektcégen keresztüli „befektetése” ütközött az uniós szabályokkal. Az Omninvest nem akar fizetni: szerintük ők nem hibáztak, ráadásul az összeget már elköltötték, és sem az abból elkészült oltóanyag-gyártási technológiát nem tudják „visszaváltoztatni” forintokká, sem az abból épült üzemet visszabontani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.