Saját testülete miatt fordulna az Alkotmánybírsághoz OVB elnöke

Valamennyi országos választás előtt újuljon meg az Országos Választási Bizottság (OVB) – ezt javasolta Horváth Zsolt fideszes képviselő. A parlament a múlt héten elfogadta az előterjesztést, és azt Sólyom László köztársasági elnök tegnap aláírta. Így az őszi helyhatósági választások előtt – ahol egyébként az OVB-nek csak minimális szerepe lesz – a testület parlament által választott tagjainak megbízatása megszűnik, és a Háznak öt új embert kell választania.

Szigeti lépni készül
Szigeti lépni készül

Az OVB összetétele már korábban is sok vitát váltott ki, mert 2001-ben kizárólag a Fidesz, 2010 elején pedig többségében az MSZP által támogatott jelölteket választottak a testületbe. A jelenlegi OVB-t azért is sokszor támadták, mert a Fidesz által kezdeményezett úgynevezett szociális népszavazást elutasították, és az aláírásgyűjtő ívet csak az Alkotmánybíróság (AB) határozata után hitelesítették. A bizottság szemére vetik azt is, hogy az idei parlamenti választás első fordulójában az igazolással szavazók miatt néhány szavazókörben kaotikus állapotok uralkodtak.

Szigeti Péter, az OVB elnöke kérdésünkre elmondta: a testület következő ülésén javasolni fogja, hogy a törvényt támadják meg az AB előtt. Amennyiben ezt nem teszik meg, valószínűleg maga nyújt be kifogást. Szigeti álláspontja szerint aggályos ugyanis, hogy egy független, a parlament által négy évre választott testület megbízatását vonják vissza. Szerinte az is nehezen magyarázható, hogy a döntés miért nem terjed ki a területi és a helyi választási bizottságra, amelyeket továbbra is négyévente kell csak újjáválasztani. – Ez is azt mutatja – állítja –, hogy nem a rendszer átalakítása, hanem csupán az OVB tagjainak eltávolítása volt a cél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.