Mit akar kezdeni a Fidesz a cigányság helyzetével?

Véget akar vetni a cigányügyben zajló „dupla vesztes játszmáknak” a fideszes Balog Zoltán. Az államtitkár komoly kormányzati lépéseket ígér, szerinte így lehet elszívni a levegőt a Jobbik elől. Ezzel együtt az a véleménye, hogy az „emberi jogi dogmatizmus” többet árt, mint használ.

– A magyarországi cigányság problémája csak másodsorban etnikai jellegű, a fő gond a szociális kiszolgáltatottság – vázolta az új kormány romapolitikájának elvi alapjait Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott fórumon. A fideszes politikus a Diskurzus Klub vendégeként arról beszélt: amikor pár éve jelezte, hogy a romák helyzetének javításával szeretne foglalkozni, Orbán Viktor a „cigányügyi államtitkárság” elnevezést javasolta. Balog erre közölte, hogy ebben az esetben nem vállalja a feladatot. Hisz épp azt szeretné kifejezni, hogy nem kizárólag a romák, hanem az egész társadalom ügyéről van szó. Az államtitkárság most alakulgat, a legfontosabb szervezeti egység a fejlesztési főosztály lesz. Ennek kapcsán Balog Zoltán kitért a cigánytelepek felszámolására indított programokra. – Az előző kormány idején volt olyan év – mondta –, hogy telepfelszámolásra csupán 50 millió forint jutott, a megvalósítás előkészítésére viszont ennek a többszöröse. Az uniós pénzekkel az a baj, hogy a milliárdos támogatásokat csak képzésekre és mentorálásra, „humán erőforrásokra” lehet fordítani, de például építőanyag vásárlására nem. A Fidesz próbál változtatni a szemléleten és a feltételeken, az államtitkárnak azonban kétségei vannak, hogy mikor, milyen hatásfokkal sikerül.

A romák oktatását nem szabad kizárólag az „integráció-szegregáció” szemüvegén keresztül nézni –folytatta Balog. Az előző kormánytól kapott adatokat idézve a szociális alapú szegregációra hívta fel a figyelmet, jelesül arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fele nem cigány. Ebből kiindulva a Fidesz az oktatásügybe is „új elemet” készül bevinni – az államtitkár konkrétumokat nem említett. Megállapította viszont, hogy az „emberi jogi dogmatizmus többet árt, mint használ”. A kijelentést Mohácsi Erzsébet, a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány vezetője (is) zokon vette, de Balog megnyugtatta: a jelenlévők kivételek. A közbiztonság kérdésére rátérve hangsúlyozta, hogy abban a világban, ahol cigányok és nem cigányok kölcsönös kiszolgáltatottságban élnek, csak erővel lehet rendet tenni. Egyúttal örömmel nyugtázta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kategorikusan visszautasította a „cigánybűnözés” fogalmának használatát.

Balog Zoltán nem direkt módon a rasszizmus, hanem a kiszolgáltatottság elleni küzdelemmel akarja kezdeni a munkát. Napjainkban érzékelhetően többen gondolják azt, hogy a cigányokban kell megtalálniuk saját nyomorúságok okait, mint tíz évvel korábban. Az államtitkár szerint a Jobbik elől úgy lehet „elszívni a levegőt”, ha a kormány „komoly lépéseket tesz”.

A várható intézkedésekről azonban keveset tudni. Programelemek vannak, részletesen kidolgozott program egyelőre nincs – derült ki az államtitkár szavaiból. Elárulta, hogy akadnak „radikális ötletei” is, de ezek meghirdetésének még nem jött el az ideje.

A hallgatóság felé tett gesztusként Balog Zoltán megköszönte a meghívást, mondván, ilyen társaságban érdemes beszélni a cigányságról. Tréfálkozva megjegyezte: „ennyire jól csak a polgári körökben szoktam magam érezni”. Balog Zoltánnak elege van az „emberi jogi dogmatizmusból”.

Nyakó: Romák, mea culpa!

– Minden jó szándékunk ellenére az elmúlt nyolc év kormányzása idején csak felületi kezelést alkalmaztunk, tartósítottuk a romák rossz helyzetét – ismeri el Nyakó István MSZP-s politikus. Személyes kudarcának és felelősségének is tekinti, hogy így alakult. Nyakó az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagjaként úgy érzi, leginkább a bátorság hiányzott.

– Indultak jó kezdeményezések és programok, de az elmúlt húsz évben egyik kormány se mert őszintén előállni azzal, mennyi pénzre lenne szükség a súlyos problémák kezeléséhez. Valamennyi politikai erő visszarettent ettől – állapítja meg a képviselő. Közben minden egyes elvesztegetett év sokba kerül. Rendkívüli feszültségek élnek a társadalomban. A válságtól sújtott térségekben lassan már nem lesz hova integrálni a cigányokat: a többségi környezet elutasítja a velük való együttélést. Az MSZP-s politikus megköveti a cigányokat: „Szeretnék egy csendes mea culpát mondani a romáknak, és persze nemcsak nekik, hanem az egész társadalomnak.” A képviselő biztosra veszi, hogy ha a Fidesz világos, következetes és konszenzuson alapuló cigánypolitikát fog folytatni, akkor az MSZP egyöntetűen támogatni fogja a kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.