Kétharmados bura

Valamennyi ellenzéki párt úgy viselkedik, ahogy elvárható tőle, s ez ideális a Fidesz számára. A kétharmados többség alap, amire építhetnek, ráadás a szituáció, amely a parlamentben kialakult – és nem pusztán azért, mert az ellenerő izomsorvadásban szenved, hanem amiatt is, mert mindhárom pártnak létfontosságú az önazonosság megtalálása, illetve megőrzése és felmutatása. Ez pedig keresztülhúzza azt, hogy bármilyen kérdésben érdemben együttműködhessenek.

A Jobbik néhány faragatlan beszólástól és kinyilatkoztatástól eltekintve igyekszik bebizonyítani, hogy képes a parlamentarizmus játékszabályait betartva és radikalizmusát mégsem feladva politizálni. Törekvése akár sikeresnek is minősíthető, bár választói terei sérülékenyek – a kormánypártok továbbra is igyekeznek e tájékon jelen lenni, sőt ahol lehetséges, a vetélytársat korholni, egyidejűleg szimbólumaikkal élve kiszorítani.

Orbán Viktor az első hónapokban, a „kegyelmi időszakban” sem szeretné a „kétharmados burát” fölemelni, intézkedéseinek zöme látszólag a kiváltságos, népszerűtlen csoportok, területek ellen irányul, s alig-alig ér célba a kritika, hogy a bejelentett lépések jó része lényegében a vagyonosabbaknak kedvez. A nemzeti együttműködés színes lufijai sem pukkantak szét, pedig a két vidéki konzultációt nem követte több. Elképzelhető, hogy amikor az elvont számok valósággá érnek, szertefoszlik a kormányzati kommunikáció keltette illúzió, ennek ellensúlyozására azonban addigra kiépült hatalmi és médiagépezet áll Orbánék rendelkezésére. Nagy többségük birtokában szélsebesen emelik hadállásaikat azokon a stratégiai pontokon, amelyek az elszámoltatás színterei lesznek, és ott, ahol alkotmányos aggályok vethetők föl. Feltűnő a „kiszolgáló személyzet” megválogatása is – Papcsák Ferenc és Domokos László portréiból az rajzolódik ki, hogy amolyan politikai „féltéglák”, amelyekkel be lehet verni ajtót, ablakot. Schmitt Pál pedig a felül lévő alattvaló prototípusa.

A törvényjavaslatok dömpingje a kormánynak nem ösvényt vág, hanem sztrádát épít, s ezt hiába ítéli meg hasonlóan mindhárom ellenzéki párt – arra ügyelnek, hogy más-más hangsúllyal, jól megkülönböztethetően tegyék ezt, mert (joggal) vélik úgy, hogy bármiféle összemosás nehezen toborzott táborukat zilálja szét. Ettől nyilván a szocialisták tartanak a legkevésbé, míg a legtöbb félnivalója az LMP-nek van. Az MSZP igyekszik kikerülni a karanténból, s logikus, hogy gesztusokat főként az LMP, a civil szféra és a szakszervezetek felé tesz, mondván: ezen a térfélen bukkanhat fel a legtöbb visszaszerezhető szimpatizáns. Az LMP vezetőinek lelki szemei előtt viszont állandóan ott lebeg elrettentő példáként a Demokratikus Charta emléke, a „halálos ölelés”, amelybe az SZDSZ „beleszaladt”. Schifferék számíthatnak a szocialisták kitartó udvarlására, az MSZP a folyamatos kikosarazásra. Ez megkönnyíti a kormánypártok dolgát – az amúgy sem erős ellenzéki jogosítványok megoszthatók.

Mint ellenzékben, úgy a hatalomban is beméri az alkotmányos rend korlátait a Fidesz. A korlátokat (kordonokat) bizonyos helyeken bontogatni fogja, azaz igyekszik a játékszabályokat szándékaihoz igazítani, de ezt megteheti különösebb átszabás, roncsolás nélkül is. Habozás nélkül veszi birtokba a kontroll intézményeit. A további gazdasági-társadalmi intézkedéscsomag ideje pedig akkor jön el, amikor a hatalmi terepasztalon már minden a rendelkezésére áll ehhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.