„Az államfői poszthoz kvalitások kellenek”

„Nem a védelmében, de nem is érdemes idézni Schmitt Pál beszédének képzavarait. Mert az ember azt érzi, hogy ezzel már leendő elnöki hivatalát hozza kellemetlen helyzetbe.” „Ha a Jobbik a Szent Korona-tanig, Werbőczyig megy vissza, akkor a Fidesz–KDNP jelöltje a vérszerződésig.” Miért csak pár napot hagyott Orbán Viktor jelöltjének megismerésére? – Vasali Zoltán és Kiszelly Zoltán politikai elemzők nyilatkoztak munkatársunknak, Csuhaj Ildikónak.

„A KIRÁLY MEZTELEN” Schmitt Pál bemutatkozása a Fidesz–KDNP frakcióülésén, magasugró hasonlattal élve, igencsak rezegtette a lécet – így értékelte Orbán Viktor államfőjelöltjének meghallgatását Vasali Zoltán. A Progresszív Intézet vezető elemzője megjegyezte: elemzőként egy személy jelentőségének megítélésében nehéz függetlenként nyilatkozni, ráadásul a kritika rombolja az elnökjelölés ünnepélyességét. – És Schmitt Pál esetében sajnos különösen nehéz a helyzet, hiszen mégiscsak egy olimpiai bajnokról van szó, akit az elmúlt évben a

Fidesz tudatosan „doppingolt”. Karrierje olyannyira tökéletesen felépített, hogy annak oszlopait csak azt repesztheti meg, ha az elnökjelölt maga megszólal – véli Vasali Zoltán.

– Schmitt Pál ugyanis láthatóan mer és szeret papír nélkül beszélni, és talán ilyenkor a leghitelesebb „plebejus”, hogy egyik nagy támogatóját, Semjén Zsoltot idézzük. Az elmúlt 36 órában ember szájából talán még nem hangzott el annyi képzavar, mint amennyit ő ontott magából. Nem a védelmében, de nem is érdemes idézni tőle. Mert az ember azt érzi, hogy ezzel már leendő elnöki hivatalát hozza kellemetlen helyzetbe – mondta az elemző. Hozzátette: a Fidesz figyelmébe csak azt az apró momentumot ajánlhatná, hogy az államfői poszthoz valóban komoly kvalitások kellenek. – Olyan ez, mint az írás. Az üres, fehér papír lemezteleníti a szerzőt, a jelölés pedig a jelöltet. Nemcsak beszélni kellene tudni és a fogalmakat megfelelő helyen használni, de önmagában a jelölt személyiségében kéne, húsz évvel a rendszerváltás után, valami egyedit felmutatni. Olyat, amellyel Göncz Árpád vagy Sólyom László egyaránt rendelkezett, és ezzel meg tudták erősíteni vagy éppen védeni a köztársaság oszlopait – mondta Vasali. „Schmitt lehet akárhányharmadnyi magyar elnöke, kvalitásait és sikereit tekintve egy remek sportdiplomata és olimpikon marad. Félő, semmi több. Sólyom Lászlót nehéz volt szeretni, de félő, hogy nagyon fog hiányozni”, mondta lapunknak Vasali Zoltán.

„PAPÍRBÓL BIZTOSAN KÉPES LESZ...” Az a beszéd, amit Schmitt Pál mondott a meghallgatásán, politikusi és nem elnöki beszéd volt – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint ez a beszéd árulta el, hogy miért nem akarta a Fidesz Sólyom László ismétlését, „erős volt a kontraszt”. – Schmitt jó szónok, papírból biztosan képes lesz államfőként pontos fogalomhasználattal beszédet mondani, „biztos belejön”. Vagy ha mellőzi a jogi fordulatokat, akkor megszabadul a hibázás terhétől –tette hozzá Kiszelly. Szerinte az, hogy Schmitt Pál az alkotmányozás kapcsán Szent István intelmei és az Aranybulla mellett a vérszerződést is megemlítette, arra utal, hogy a Fidesznek és Schmittnek is versenyeznie kell a Jobbikkal. „Ha a Jobbik a Szent Korona-tanig, Werbőczyig megy vissza, akkor ő a vérszerződésig. Ezek jobboldali toposzok, a fideszes–kereszténydemokrata szónoklatoknak is visszatérő elemei”. Szerinte az is nyilvánvalóvá vált a meghallgatáson, hogy Schmitt Pál társadalomképe közel áll a Fideszéhez, jobboldali-konzervatív értékeket képvisel. Kiszelyly kiemelte Schmitt Pál elnöki credójának azt az elemét, hogy nem kíván a kormányzat „ellensúlya” lenni. Kiemelte azt is, hogy Schmitt politikai vétót emel majd, azaz visszaküldi a parlamentnek megfontolásra az általa törvénysértőnek tartott jogszabályokat, de nem fordul Alkotmánybírósághoz. – Ha egy aggályos törvényt Schmitt Pál majd aláír vagy „csak viszszaküldi”, de más, azMSZP vagy egy független szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul miatta, és a törvényt a taláros testület elmeszeli, az igazi blamázs lesz az elnök, de a Fidesz számára is – konstatálta az elemző. Kiszelly Zoltán szerint az lesz az érdekes, amikor az MSZP-frakció hallgatja meg hétfőn Schmitt Pált, akkor ugyanis a jelöltnek nem az övéi előtt, hanem „in szitu” kell alkalmasnak és méltónak bizonyulnia a Sándor-palotához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.