Kihívó nélkül marad Mesterházy Attila

Két napja van az MSZP országos vezetése tagjainak, illetve a pozíciókra jelölteknek, hogy jelezzék: elfogadják-e a pártszervezetek, azaz a tagság különböző jelöléseit, és elindulnak-e a július 10-i kongresszus tisztújító megmérettetésén vagy sem – tudta meg a Népszabadság.

A Katona Béla volt házelnök által vezetett jelölőbizottsághoz már folyamatosan érkeznek az ezzel kapcsolatos írásos nyilatkozatok. A jelölőbizottság ugyanis összesítette a jelöléseket, és szintén írásban értesítette azokról az érintetteket, kérve, hogy jelöljék meg: mely pozíció(k)ért kívánnak harcba szállni?

A Népszabadság információi szerint az összes betölthető vezetői posztot figyelembe véve (körülbelül húsz pozíció) közel száz jelölés érkezett, azaz a szórás meglehetősen nagy. Az bizonyosnak látszik, hogy az elnöki posztra Mesterházy Attila kapta a legtöbb jelölést, és nem is várható, hogy kihívója lesz. Az elnökhelyettesi posztra (ebből az alapszabály szerint több is lehet, de várhatóan csak egyet, esetleg kettőt választanak majd) Molnár Csaba kapta a legtöbb ajánlást, a volt kancelláriaminiszter azonban még nem döntötte el, hogy indul-e. Hasonlóképp nem válaszolt még Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettes sem, aki várhatóan szombaton közli döntését.

Megküldte levelét viszont a bizottságnak Hiller István és Ujhelyi István is. A volt kulturális minisztert elnökségi tagnak és választmányi elnöknek jelölték, de Hiller közölte: formális tisztséget nem ambicionál. Ujhelyi majd minden pozícióra kapott jelölést (pártelnökit is), az Országgyűlés alelnöke viszont kijelentette: az ellenzéki lét újjáépítésében most felesleges a funkcióhalmozás. A párt leendő alelnökeinek és elnökségi tagjainak névsora ennél jóval bizonytalanabb, számos ismert és kevésbé ismert arc jöhet szóba. Komoly érdeklődés a választmány elnöki székéért mutatkozik: a jelenlegi vezető Simon Gábor mellett Botka László is erősen esélyes, de elfogadta az erre való jelölést Szanyi Tibor is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.