Csendet vagy csend-őrt kérnek a hétkerbe

Mai ülésén dönt az erzsébetvárosi képviselő-testület a VII. kerületben bevezetendő csendrendeletről. A tiltakozások hatására az már most borítékolható, hogy a rendelettervezetet felpuhítják, bár egyelőre az sem biztos, hogy egyáltalán meglesz a többség az elfogadásához.

A Népszabadság elsőként számolt be arról, hogy a főváros VII. kerületében egy szocialista előterjesztés szerint éjfél és reggel hat óra között nem tarthatnának nyitva kereskedelmi üzletek. Ez elsősorban a kerület népszerű romkocsmáit, szórakozóhelyeit érinti, de a rendelet pontatlan – és időközben módosított – megfogalmazása szerint a hotelekre is vonatkozott volna.

Az interneten indult tiltakozó akciók – egy jelenleg hatezer főt számláló Facebook-csoport, illetve a vendéglátósok összefogása – hatására már módosították a rendelettervezetet, de csak annyiban, hogy nem kell éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátó-ipari egységeknek, illetve azon vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt. Ezt az előterjesztő Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere jelentette be csütörtökön. Ha sikerül a vendéglátósoknak a környező házak lakóival megállapodniuk, akkor tovább is nyitva tarthatnak, hasonlóan a szomszédos Terézvárosban érvényben lévő rendelethez. Gergely Józsefmegfogalmazása szerint a rendelet elfogadása az egyetlen „eszköz”, ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekében lépjen, hiszen a probléma, vagyis „az éjszakai randalírozás” hatósági keretek között nehezen kezelhető. A kerületben 154 olyan vendéglátó-ipari egység van, amelyet érint a csendrendelet, ez az összes egység tizede. „A randalírozások viszont a Belső-Erzsébetvárosban élő mintegy 12 ezer ember jelentős részét érintik” –fogalmazott az alpolgármester. Gergely József egyébként Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy a nyári időszakban a rendőrök átcsoportosításával segítse az „éjszakai közterületi rendfenntartást”. A parlamentet pedig arra kérik, törvényileg rendezze a rendőrség intézkedési és eljáró jogkörét az éjszakai közterületi rendbontás megfékezésére.

A sajtótájékoztatón megjelent a Szövetség Erzsébetvárosért (SZEM) képviselője is. Kecskés Gusztáv elmondta, hogy a szervezet alapvetően elsietettnek érzi a rendeletet. Hozzátette: a zajt valóban korlátozni kell, de itt nem az üzletek nyitvatartása a valódi probléma, hanem a vendégek magatartása. Utalt arra is, hogy a kerületi jegyzőnek vannak olyan jogkörei, amelyek segítségével akár „rákényszerítheti” a vendéglősöket, hogy utcaőrséget szervezzenek, amely kiszűri ezeket problémákat.

A tervezett rendelet ellen tiltakozott Bojár Iván András városarculati tanácsnok – problémakerülő, az önkormányzati választásokra kacsingató demagógiának nevezve az önkormányzati terveket. Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület pedig petí ciót indított, szerintük a rendelet inkább politikailag, mint szakmailag indokolt.

Az erzsébetvárosi testületben egyébként Hunvald György szocialista polgármester és Gál György (SZDSZ) képviselő előzetes letartóztatása miatt nincs többsége a volt koalíciónak.

A rendelettervezet ellen tiltakoztak tegnap az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt
A rendelettervezet ellen tiltakoztak tegnap az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.