Terézvárosi társasház-kozmetika

Csak idén 400 millió forintot pályázhatnak meg felújításra a terézvárosi társasházak. Az önkormányzat az elmúlt nyolc évben kétmilliárd forintot áldozott a támogatásukra, ennek köszönhetően is a lakóközösségek mostanra jutottak olyan helyzetbe, hogy már képesek a belső esztétikai rekonstrukciókra is figyelni.

Terézváros 1260 épülete közül 1120 a társasház. A VI. kerület kiemelt figyelmet fordít ezek állagmegóvására, hiszen míg a 2002 előtti fideszes önkormányzat összesen 523 millió forintot, addig a jelenlegi szocialista vezetés 2002 óta már csaknem kétmilliárd forint támogatást biztosított a számukra. E jól működő konstrukció a hosszú évek óta tartó következetes egyeztetések révén jöhetett létre. Az önkormányzat ezekbe bevonta a helyi érdekvédelmi szervezeteket, például a Terézvárosi Ingatlantulajdonosok és Társasházi Tulajdonközösségek Egyesületét (TIT-TE). Ez az együttműködés arra is jó, hogy a kerületen belül más szakmai testületek számára is példát mutasson – mondta el lapunknak Tóth György (MSZP), az önkormányzat társasházi tanácsnoka.

Terézváros az idén is jelentős összeget, csaknem négyszázmillió forintot különített el társasház-felújítási pályázataira. Ezen belül a gázközmű alap- és -felszállóvezetékek rekonstrukciójához külön keretösszeget biztosít, s ami könnyítés: határidő megkötése nélkül. Magyarán: azok is belevághatnak a munkába, akik esetleg a szolgáltató ellenőrzése után, s annak előírására például a fűtési szezonban szembesülnek a kényszerű kötelezettséggel. A visszatérítendő támogatás öszszege tízmillió forint lehet.

Az idén egyébként eddig 263 lakóközösség pályázott, melyből 181 épület kapott támogatást, amely a kiírás szerint a már elfogadott felújítási összköltség legfeljebb 50 százaléka lehet, maximális összege pedig társasházanként bruttó hatmillió forint. Az elfogadott 181 pályázatból tetőkre és kéményekre 69, míg gázvezetékre 34, külső és belső homlokzatra 44 pályázó kapott felújítási lehetőséget. A többiek szerkezeti, elektromos hálózati, továbbá lift-, vízvezeték- és csatorna-felújítást végeznek el.

A tanácsnok tájékoztatása szerint a beérkezett kérelmek sorában új elemként szerepeltek az épületek belső homlokzati, kapualj- és lépcsőház-megújítási munkái is, mintegy hatvanmilliós összegben. A társasházak érzékelhetően mostanra jutottak ugyanis olyan helyzetbe, hogy már képesek és tudnak is nemcsak a külső, hanem a belső esztétikai rekonstrukciókra is áldozni. Korábban elsődlegesen a rossz állapotú kémények és gázvezetékek kicserélésére, felújítására kellett odafigyelniük. Azokban az években még elsőbbséget élveztek azok a munkálatok, melyeket hatósági vagy szakhatósági kötelezettségre kellett elvégezniük. Mára azonban a helyzet gyökeresen megváltozott.

Udvarparkosítás

A 2010. évi társasházi zöldfelület-fejlesztési pályázatra négymillió forintot biztosított a kerület, amelyből egy-egy társasház bruttó 200 000 forintot pályázhat meg. Idén összesen 16 terézvárosi ház részesül ebből az összegből, amit füvesítésre, növények telepítésére, föld- és műtrágyavásárlásra fordíthatnak.

A támogatás elnyerése esetén a folyósítás utólag, a ténylegesen elvégzett munkákról szóló számlák benyújtását követően történik.

Eredeti pompájában az Ó utca 48.
Eredeti pompájában az Ó utca 48.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.