Önálló sportcsarnoka lesz Újbudának

Saját sportcsarnoka lesz Újbudának, miután egymilliárd forint alatti összegért megvásárolja a Műegyetemtől a Hauszmann Alajos utcai létesítményt, mely megoldhatja az önkormányzat sportlétesítménygondjait.

Már nyár végére újbudai tulajdonba kerülhet a Hauszmann Alajos utca 5. szám alatti sporttelep. Ez azért jelentős lépés, mert a kerületnek a Nyéki Imre uszoda és a Kelenvölgyi műfüves focipálya mellett nincs önálló létesítménye, és évek óta nagy szüksége lenne egy saját tulajdonú fedett sportcsarnokra. Olyanra, amelyben az önkormányzat a diáksport és a diákolimpiák mellett a verseny-, a lakossági tömegés szabadidősportnak, illetve a kerület rendezvényeinek is helyet tud adni. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ingatlanjának megvásárlásáról, amelyre akár már augusztusban sor kerülehet.

Molnár Gyula (MSZP) polgármester a döntéssel kapcsolatban lapunknak emlékeztetett arra, már korábban kísérletet tett egy másik újbudai létesítmény, a Sportmax átvételére, ám ezt annak idején a helyi Fidesz nem támogatta. Most viszont a képviselők 19 igen és egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül felhatalmazást adtak a megvételre, emellett elfogadták a sporttelep üzemeltetésével kapcsolatos üzleti tervet is. A vételár mindenképpen egymilliárd forint alatti lesz, az egyetemmel történt előzetes megállapodást azonban a vonatkozó jogszabályok szerint egyszerűsített közbeszerzési eljárással kell szentesíteni, jóllehet a megállapodás mindkét fél részéről végigjárta az öszszes döntéshozói fórumot. Újbuda egyébként a jövőben egy saját tulajdonú sportcéget szeretne létrehozni az ágazat gazdaságos üzemeltetésére, a kft. nemcsak a sportcsarnokot kezeli majd, hanem a már említett uszodát, műfüves focipályát és az iskolai sportudvarokat is.

A Hauszmann utcai létesítmény a szükséges felújítási munkák elvégzése után hoszszú távon megoldhatja az önkormányzat sportlétesítménygondjait, egyúttal Újbuda sport életének bázisává is válhat. Egy csaknem 14 ezer négyzetméteres telken áll ugyanis az az 1800 négyzetméteres sportcsarnok, mely a MA-FC legendás 229-szeres válogatott kosárlabdázójának, Gabányi Lászlónak a nevét viseli. Emellett egy 1200 négyzetméteres öltözőépület, egy étterem, valamint műfüves focipálya és nyolc teniszpálya is a sporttelepet gazdagítja.

A vételár első részletét az adásvételi szerződés aláírása után 15 napon belül kell átutalni az egyetemnek, majd az ingatlant ezután újabb 15 napon belül veheti birtokba a kerület. Ez már nyár végén megtörténhet, mivel a képviselőtestület az adásvételi procedúra lebonyolítására augusztus 31-ig szabott határidőt Molnár Gyula polgármesternek. Az első részletet egyébként Újbuda tavalyi pénzmaradványából biztosítják, csakúgy, mint a legszükségesebb felújítási munkák és az idei üzemeltetés költségét. A képviselő-testület kötelezettséget vállalt arra, hogy a fennmaradó vételárat elkülöníti az önkormányzat jövő évi költségvetésében, ezzel biztosítandó, hogy az újbudaiak hoszszú évtizedek után végre biztosan hozzájussanak egy saját létesítményhez, melyet kedvezményesen használhatnak. A fennmaradó vételárhátralékot legkésőbb jövő novemberig kell kifizetni.

Diákolimpikonok

Újbuda – két hete – már a Gabányi-csarnokban jutalmazta meg kimagaslóan teljesítő diákolimpikonjait. A díjakat Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott, volt szövetségi kapitány, Bardi Gyöngyi Ebbronzérmes röplabdázó és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszező adta át Molnár Gyula polgármesterrel. Számos iskola kapott serleget, és 600 oklevelet is kiosztottak.

Régi álom teljesül Újbudán a Gabányi-csarnokkal
Régi álom teljesül Újbudán a Gabányi-csarnokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.