Napcsekk-kárpótlás a borús napokért

Több ezer gyerek nyaralását rontja el az esős, szeles, hideg idő: bár a legtöbb nyári táborban csak bosszúságot okoznak a viharok, volt, ahol vészhelyzethez vezetett a sok csapadék. A Tolna megyei Sötétvölgyben tűzoltók mentették a gyerekeket, miután egy felhőszakadás elmosta táborukat.

A múlt héten véget ért a tanév, országszerte sorra nyílnak a gyermektáborok, ám egyelőre nyoma sincs az igazi nyárnak. Viharos szél, felhőszakadás és hideg keseríti meg több ezer gyermek vakációját. Az ítéletidő jobbára csak bosszúságot okoz, ám volt példa arra is, hogy tűzoltóknak kellett menteniük a táborozókat.

A szekszárdi 3-as számú általános iskola 80 alsó tagozatos diákját hétfő délután ki kellett menteni a várostól nyolc kilométerre lévő sötétvölgyi gyermektáborból, ugyanis egy felhőszakadást követően a közeli dombokról lezúduló víz elöntötte a létesítményt. Mácsai Antal, Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy a mentés kezdetén 20-25, a végén 40-45 centiméteres víz borította a tábort. A gyerekeket egy tűzoltóautóval és a katasztrófavédelem terepjárójával vitték ki a veszélyeztetett területről. A táborból kivezető út egy 20 méteres szakaszán a vízmélység elérte a 130 centit: itt két tűzoltómellig vízbe merülve a padkára állt, s a járműveknek az „élő bóják” között kellett elhajtaniuk. A tanulók végig fegyelmezetten viselkedtek, s többségük emlékezetes kalandként élte meg a kimenekítést. Miután a gyerekek „partot értek”, busszal visszavitték őket Szekszárdra.

Az ország más részeiben táborozóknak is meggyűlt a bajuk az időjárással. A szolnoki Tiszaligetben a Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány egész nyáron működteti napközis táborait, ahová a városban élő diákokat várják. Az esős idő miatt azonban a mostani turnusra beíratott százötven gyerek közül sokan otthon maradtak. Nem jobb a helyzet a Balatonnál sem: Káptalanfüreden például a Micimackó Nyári Tábor a Gyerekekért elnevezésű egyesület szervezésében hatvan hátrányos helyzetű gyermek nyaral a márciusi hidegben hétfő óta. Dalos Zoltán, az egyesület egyik vezetője úgy fogalmazott: elkeserítő, hogy a gyerekek –akiknek többsége most jutott el először a Balatonhoz – még csak meg sem mártózhatnak a tóban. Hozzátette: reménykednek, hogy szombatig javul az idő, s a hazautazás előtt legalább egy rövid fürdésre lesz lehetőség.

A Fonyódligeten lévő SomogyMegyeiGyermektáborban 951 gyerek nyaral hétfő óta. Az intézményvezető, Szegedi Ágnes azt mondta első két napjukról: „Majd megfagyunk.” Megemlítette: a rossz időért kárpótlásul úgynevezett napcsekket adnak a gyerekeknek, amivel a legközelebbi táborozáskor egy napot ingyen megválthatnak.

Az árvíz sújtotta borsodi településeken élő gyerekeket, felnőtteket lát vendégül a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum június eleje óta. Bogó Ágnes intézményvezető elmondta: eddig 404 gyereket és 42 felnőttet fogadtak, jelenleg 200-an vendégeskednek náluk. Hozzátette: mivel többségük életében először látta a Balatont, csalódást keltett számukra az, hogy a rossz idő miatt nem fürödhettek. Az esős napokra is szerveznek programokat, ráadásul adományok révén ruhákkal, cipőkkel ajándékozhatták meg vendégeiket, akik közül sokak családjának mindenét elvitte az árvíz. Az viszont beárnyékolta a táborozást, hogy a hétvégén több gyereket is megloptak: eltűnt nyolc telefon, egy videojáték, valamint némi pénz. A történtek miatt a rendőrség nyomozást rendelt el.

Káptalanfüreden, sárban
Káptalanfüreden, sárban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.