Megasztár 1970-ben

Battonya felszabadításának évfordulóján, 1969. szeptember 21-én kezdődött, és 1970 tavaszára a döntőhöz érkezett a Röpülj páva felszabadulási népdalverseny – közli a korabeli Megasztár döntőjét beharangozó hírt a Népszabadság 1970. március 22-i számában. A döntőt nem a „leghűségesebb”, hanem „az utolsóként felszabadult” magyar városban tartották, naná, hogy észreveszem az akkoriban használt fura jelzőt.

A döntő előtt a Magyar Rádió székházában sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett Ortutay Gyula akadémikus, a középdöntő zsűri elnöke is (nemrég jelent meg háromkötetes naplója, melyet végakarata értelmében csak halála után 30 évvel volt szabad kiadni, elolvastam, a kikötés teljesen érthető – R. L.).

Lengyelfi Miklós szerkesztő elmondta, hogy a 11 elődöntőben 79 szólóénekes és 12 kórus mutatkozott be a tévénézőknek. Az előzsűri 6 ezer jelentkező közül válogatta ki a megyénkénti négy-négy versenyzőt. Az elő- és a középdöntőkben 412 – többségében nem közismert – népdal hangzott el. A „szavazatként” beérkezett 5245 dal közül 1066-ot fogadott az MTA népzenekutató csoportjának munkatársaiból álló bizottság!

A március 29-i döntőben hat fődíjat osztottak ki. A Magyar Rádió és Televízió elnökének nagydíja mellett a Népművészet mestere kitüntetés, a KISZ-nagydíj, az Ifjú népművész és a kórusoknak adható Kiváló együttes szerepelt a kínálatban (a legeredményesebb fővárosi versenyzőt természetesen külön díjazták). A Zeneművészeti Főiskola igazgatója felajánlotta, hogy a „legérdemesebbet” felvételi vizsga nélkül fölveszik az ének szakra.

A korabeli zsűri elnökéül Kodály Zoltánnét kérték föl. Mellette Kira Annenkova, a moszkvai televízió népzenei főszerkesztője, Adnan Saygun török népzenekutató (Bartók egykori gyűjtő kollégája), Niale Sheridan, a dublini Arany Hárfa folklórfesztivál főtitkára, Tiberiu Alexandru, a bukaresti folklórintézet vezetője és Valens Vordusek ljubljanai népzenekutató-professzor ítélkezett. Ortutay, aki naplójában egészen nyitottan tudott beszélni mások gyöngéiről, „felszólalásában méltatta a vállalkozás kultúrpolitikai jelentőségét”.

Az első Röpülj pávát egyébként Faragó Laura népdalénekes nyerte.

 

Pávahírt röptet a Népszabadság 1970. március 22-én
Pávahírt röptet a Népszabadság 1970. március 22-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.