Lehet más a főpolgármester? Ráday vagy Jávor?

Heteken belül kiderülhet, kit indít főpolgármester-jelöltként az LMP az őszi választásokon, a nevet az MSZP-ben már türelmetlenül várják. Az ökopárt vezetői egyelőre megosztottnak tűnnek abban a kérdésben: szabad-e hagyni, hogy bármilyen formában is közös jelöltet állítsanak. Az LMP keresi a megoldást, de mindegyik forgatókönyv rejt politikai csapdákat.

Kevés az esélye annak, hogy sikerül az LMP-nek olyan személyt találnia főpolgármester-jelöltnek, aki mögé az MSZP is kész és képes is felsorakozni, a kompromisszum lehetőségét azonban még senki nem vetette el.

Az MSZP vezetése egyértelművé tette, hogy ha sikerül az LMP-vel és más civil szervezetekkel is megállapodni egy közös, leginkább civil jelöltben, akkor Horváth Csaba, a párt jelenlegi főpolgármester-jelöltje kész visszalépni. Azt is egyértelművé tették, hogy Horváth csak akkor nem indul, ha sikerül kompromisszumot találni. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke lapunknak azt mondta: a helyzet megoldásának kulcsa az LMP kezében van.

A Lehet Más a Politika vezetői viszont – ahogy azt tették az országgyűlési választásokon gesztusnak szánt szocialista visszalépések esetében is – közölték: nem kérnek az MSZP-ből. „Ez az alapvető politikai status quónk és hitvallásunk ellen szólna, nem beszélve arról, hogy a párton belüli demokratikus technikai folyamatok során biztosan elbukna egy közös jelölt állításának kísérlete”, nyilatkozta lapunk egyik LMP-s forrása. Hozzá kell tenni, hogy a párt vezető politikusai ha minimálisan is, de megosztottak a kérdésben.

Úgy tudjuk, Schiffer András frakcióvezető határozottan ellenezmindenféle együttműködést, illetve annak látszatát is. Néhányan azonban rugalmasabbak. Úgy vélik, az ellen nem lehet mit tenni, ha az MSZP úgy döntene, hogy az LMP önálló jelöltjét támogatja a választáson – ahogy Tarlós Istvánt is támogatta a Jobbik négy éve –, de hivatalos szövetségről nem lehet szó. Az LMP több dilemmával is küzd. Kérdés, hogy akkor járnak-e jobban, ha olyan jelöltet állítanak, aki esetleg az MSZP számára is elfogadható és kéretlenül is beállnak mögé (ez esetben a kopogtatócédula-gyűjtés sem okozhat gondot), vagy olyan személyt indítanak, akit a szocialisták biztosan nem támogatnak.

Ez esetben Tarlós István és Horváth Csaba mellett esetleg Jávor Benedek frakcióvezető-helyettes kerülhetne szóba, nyilvánvalóan kisebb eséllyel. Így viszont nem vádolhatók azzal, hogy összebútoroztak az MSZP-vel, ráadásul van négy évük felépíteni egy komoly jelöltet. Ehhez járulhat hozzá, ha az illető aktív várospolitikai szerepet vállalna az ősszel kezdődő ciklusban, akár főpolgármesterhelyettesként is. Igaz, az LMP-ben látják annak veszélyét is, hogy ebben ez esetben azzal vádolják őket, hogy a Fidesszel paktáltak le.

Épp ezért forrásaink szerint az LMP is keresi annak lehetőségét, hogy találjon olyan személyt, aki akár konszenzusos jelölt lehetne. Az LMP és az MSZP vezetői már megkezdték a háttérbeszélgetéseket. Az MSZP első körben Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert dobta be – hiába. Hamar elvetették Kuncze Gábor és Fodor Gábor nevét is, mert ők „túl SZDSZ-esek” az LMP számára.

Állítólag felmerült Vágó István médiaszemélyiség és Ráday Mihály városvédő neve is, de megoldás még nincs, még az említettek felé is csak tapogatóznak. A budapesti MSZP a július 10-i kongresszusig adott magának és pártjának is haladékot, ahogyan LMP-s forrásaink is jelezték: heteken belül döntenek.

Karácsony Gergely és Schiffer András a parlamentben – komoly dilemma
Karácsony Gergely és Schiffer András a parlamentben – komoly dilemma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.