Emlékező Városünnep Rákospalotán

Június közepén rendezték meg a XV. kerület három részének közös Városünnepét, mely a nemrégiben elhunyt Pálinszki Antal alpolgármester kezdeményezése volt.

A képviselő-testület még 2008-ban arról is döntött, hogy a hagyományteremtő céllal elindított Városünnep időpontja a legrégebbi településrész, az abban az évben 85 esztendős Rákospalota várossá alakulásához essen közel. Az utóbbiról szóló belügyminiszteri rendeletet pedig 1923. június 30-án a nagyközség rendkívüli közgyűlésén hirdették ki.

A Városünnepet tehát immár hagyományosan június valamelyik hétvégéjén tartják. Ez idén azért esett június 11-re, mivel az egységes ünnep ötletgazdáját ezen a napon helyezték örök nyugalomra a Rákospalotai köztemetőben. A barátok, a kollégák a kezdeményezés folytatásával emlékeztek Pálinszki Antalra. Az alapötletet három évvel ezelőtt az adta: ha a XV. kerület mindhárom településrésze – Rákospalota, Pestújhely és Újpalota is –megünnepli a saját évfordulóit, akkor legyen egy olyan emléknap is, mely nemcsak a szűkebb lokálpatriotizmusról, hanem a kerület egészéről szól.

A Városünnep két részből áll: egy díszülésből és gálaműsorból. Ez utóbbi kapcsolódott az Újpalotai Napok rendezvénysorozathoz, mely ezúttal szintén a június 11-i hétvégén zajlott. A hagyományokhoz tartozik, hogy ezen a napon a civil szerveződések legaktívabb tagjait, a kultúra és a sport helyi kiválóságait, valamint a helyi közélet ismert szereplőit elismerésben részesíteti az önkormányzat, ráadásul a díszülésen a kerület négy középiskolájának 18. életévét betöltött diákjait ünnepélyesen a kerület polgáraivá avatják. Az Újpalotai Szabadidő Központban zajló ülést Hajdu László polgármester vezette. Köszöntőjében egy közösségformáló élményét is megosztotta a hallgatósággal: nemrég Ausztriában járt, ahol számos településen éppen akkor szintén városünnepet tartottak, melyeken a helyiek szinte minden tagja részt vett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.