Búbos Banka körből a zöldhatóság élére

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár egykori személyi titkárát, a budapesti Práter utcai általános iskola igazgatónőjét nevezte ki a napokban a Középdunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére.

A környezetvédelmi szakmát igencsak meglepte, amikor a napokban kiderült: a vidékfejlesztési minisztériumba államtitkár-helyettessé nemrégiben kinevezett Kling István megüresedett posztjára, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére Zay Andreát, a budapesti Práter utcai általános iskola igazgatóját nevezték ki.

Kicsoda Zay Andrea? A terézvárosi képviselő-testületben az államtitkárral együtt fideszes képviselőként is tevékenykedő negyvenhét éves új felügyelőségi vezető önéletrajza szerint eddig különféle civil egyesületek aktivistájaként került kapcsolatba a természetvédelemmel: részt vett az andornaktályai Búbos Ban ka Környezetvédő Kör alapításában, táborokat, élővíz-figyelő programokat szervezett. Az egri főiskolán biológia–technika, majd kémia–környezetvédelem szakon végzett asszony oktatástechnológusi, irodavezetői és politikai szakértői szakképesítést, majd jogi végzettséget is szerzett. Négy évig, 1999 és 2003 között az MTV Közalapítvány titkárságvezetője, 2004 és 2005 között pedig Illés Zoltán országgyűlési képviselő személyi titkára volt, aztán a Regnum Katolikus Általános Iskola megbízott igazgatói posztjára, majd 2007-ben a Práter Általános Iskola igazgatói székébe jutott, s innen került a fehérvári székhelyű régiós környezetvédelmi hatóság élére, néhány hete.

Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség új igazgatója kinevezéséről nem kívánt nyilatkozni. Illés Zoltánt ebben az ügyben több napig kerestük, ám hétfő óta nem sikerült tőle választ kapnunk kérdéseinkre. Egyebek között arra, milyen szakmai érvek szóltak a volt iskolaigazgató kinevezése mellett, s hogy pályázat útján választotta-e őt az arra legalkalmasabbak közül. Az államtitkár korábban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség igazgatójának, Filotás Ildikónak a menesztése kapcsán – akit szakmailag hibáztatott a felsőzsolcai ártérre telepített hipermarketek építésének engedélyezése miatt – tudósítónknak úgy nyilatkozott: a tíz régiós környezetvédelmi felügyelőség élén nyolcnál változást tervez, mert a jelenlegi vezetőket nem tartja szakmailag alkalmasnak a feladatra, és maga szeretné eldönteni, kikkel akar együtt dolgozni.

Több régiós felügyelőség vezetőjét is megkérdeztünk arról, értesültek-e már esetleges menesztésükről, de valamennyien azt válaszolták: csak a sajtóból, illetve pletykaszinten hallottak a személycserékről. Megjegyezték: legtöbbjüknek környezetvédelmi, építészi vagy vízügyi mérnöki végzettsége van, és évek óta dolgoznak a szakmában.

Szilágyi László országgyűlési képviselő, az LMP fenntarthatósági kabinetjének vezetője kérdésünkre azt mondta: az LMP szerint a regionális zöldhatóságok vezetőit nem szabad pártpolitikai alapon kiválasztani, ezekre a posztokra átlátható pályázati rendszer segítségével hatósági és államigazgatási munkában jártas szakembereknek kellene kerülniük. Hozzátette: az elmúlt évtizedben a folyamatos átszervezések és indokolatlan vezetőcserék demoralizálták az ágazatot, amelynek nem tenne jót egy újabb leváltási hullám.

Szabó Imre korábbi szocialista környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet arra: elődje, a szabad demokrata Fodor Gábor 2007-ben harminchat köztisztviselői állásra írt ki pályázatot, amelynek részeként a tíz regionális zöldhatóság élére hat évre neveztek ki új igazgatókat. Szabó hangsúlyozta: ezeknek a vezetőknek a megbízatásából még három év hátravan, így szerinte kizárólag politikai fenyegetésként értékelhető, hogy Illés Zoltán vezetőcserékbe kezdett a zöldhatóságok élén. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt azonban a parlament a napokban úgy módosította, hogy akár a pályáztatással kinevezett vezetők is indoklás nélkül felállíthatók a székükből. Szabó Imre úgy véli: komoly károkat okozna, ha az eddigi gyakorlattól eltérően a regionális zöldhatóságok igazgatói posztjaira a jövőben pályáztatás nélkül pártkatonákat ültetnének.

Búbos banka (Upupa epops)
Búbos banka (Upupa epops)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.