Mit mond rólunk a Schmitt-Balogh jelöltpár?

Szinte egy időben, két héten belül jut államelnökhöz Magyarország és Lengyelország. Nálunk a parlament szavaz róla, a lengyelek közvetlenül választják. Ott a jogosítványai is némileg erősebbek. Nálunk, ahogy a vezérelvű magyar kormánypártban eldől, kit emelnek pajzsra, megvan az elnök.

Lengyelországban még harcolni kell, kampányolni. Megjegyzem, hogy a lengyel jobbközép kormányerő belső pártszavazással választotta ki Bronislaw Komorowskit. Ilyesmit nálunk sem ellenzék, sem kormánypárt nem kockáztatott.

A lengyel jelöltek jelentős kormányzati tapasztalattal és politikai múlttal bíró személyiségek. Mindketten valamilyen módon részesei a történelmi változásoknak. Ha nem is az első vonalban, de már egészen fiatalon felléptek a pártállam ellen. Szóval a mai uralkodó lengyel állameszme élharcosai, amennyiben az ott az antikommunista ellenállást, majd a Szolidaritást teszi a mai pluralista demokrácia vonatkoztatási pontjává. Ilyen szempontból igen dús életrajza van mind a két jelöltnek. Valamilyen módon részesei voltak a kommunista kormányzattal folytatott kerekasztal-tárgyalásoknak, a békés rendszerváltozásnak. Ez után mind a két politikus résztvett a pluralista pártrendszer alakításában, és betöltött kormányposztokat. Húsz éve képviselők. Jaroslaw Kaczynski kormányfő is volt, Bronislaw Komorowski védelmi miniszter és a szejm elnöke. A lengyelek biztosan politikai tapasztalatokban dús férfiút választanak majd elnökké. Nézeteik ismertek, szereplésük feltárta erényeiket és tévedéseiket.

A magyar parlamenti választásban egyelőre Schmitt Pál tűnik a biztos nyerőnek. Sportolói, tisztviselői, politikusi életének, nemzetközi karrierjének betetőzése lehet, ha Orbán Viktor és pártja államfővé teszi. Nyugodtan megtehetik, mert a jelölt hoszszú közpályája alatt soha nem okozott zavart. Sikeres és a körülményekhez, követelményekhez alkalmazkodó sportoló, hotelvezető, majd sporthivatalnok volt a pártállamban. A rendszerváltozás megerősítette a korábban elnyert pozícióit. Ha voltak is tévedései, esetleg hibás döntései, választásai, azt a lojalitással szerzett érdemek felülírták. Ez a nagy erénye emelheti Schmitt Pált a Magyar Köztársaság legmagasabb közjogi méltóságává. Azt kell gondolnom, hogy az MSZP – tudva ugyan, hogy jelöltjének nincs esélye – szándékosan hasonló múltú és korú férfiút állított a posztra. Dr. Balogh András történész, a fejlődő világ kutatója, aki negyven év óta hol egyetemi, hol állami, diplomáciai funkciókat tölt be, tagja sok bizottságnak és testületnek. Nem választották még közfunkcióra. Az apparátusban dolgozott, tanácsokat adott. Most arcát adta egy borítékolt kudarchoz. Ő is biztos lehet az eredményben, akár Schmitt, ám ebben van némi hősies gesztus is.

A párhuzamos életrajzok ókori szerzője, Plutarkhosz arra törekedett, hogy a hősök életének egybevetésével az egyes országok, népek karakterére is rámutasson. Mi is elgondolkozhatunk: lengyelek, vagy magyarok a szerencsésebbek a maguk választékával, választásaival?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.