Kétmilliárdot követelnek az Omninvesttől

Az Orbán-kormány nem adta fel, hogy visszaszerezze a Gyurcsány-kabinet által befektetett kétmilliárdot az Omninvesttől. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) visszakéri a vakcinafejlesztésre adott támogatást. A cég nem akar fizetni: szerintük ők nem hibáztak.

Menekülne az állam a befuccsolt infl uenzavakcina-üzletből. Az Európai Unió ugyanis szabálytalannak ítélte azt a kétmilliárdos juttatást, amit a magyar vakcinafejlesztő cég, az Omninvest kapott 2006-ban. Az akkori kormány indoklásában az oltóanyag értékesítéséből várható nagy állami bevételről beszélt. A vakcina legfőbb vevője azonban a magyar állam lett, amely ezért újabb 4,5 milliárd forintot fizetett ki. (Ezen felül sikerült külföldre eladni körülbelül egymilliárd forintért vakcinát, amiből az Omninvest szerint a magyar állam meg is kapta a 14 százalékos részesedését.)

A történet akkor vett új fordulatot, amikor az Európai Unió vizsgálni kezdte az NKTH pénzköltési gyakorlatát, s úgy ítélte meg, hogy annak a bizonyos kétmilliárdnak egy projektcégen keresztüli „befektetése” ütközött az uniós szabályokkal. Az Orbán-kormány ezértmost viszszaköveteli elődje kétmilliárdos befektetését az Omninvesttől. A cég azt állítja: ők nem hibáztak, a pénzt már elköltötték, s arról el is számoltak az NKTH-nak. Hétfőn a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közleményben jelezte az Omninvest elleni kormányzati vizsgálatot. Lapunknak tegnap a miniszter kabinetfőnök-helyettese, Stöckert Dávid azt mondta: most gyűjtik az adatokat a támogatás körülményeiről.

Ide tartozó hír, hogy kedden azonnali hatállyal leváltotta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője Kárpáti Zsuzsát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját. Az EKI foglalkozott a H1N1 vakcina patikába történő kiszállításával, valamint a korábban megszüntetésre ítélt kórházak eszközeinek leltározásával, értékesítésével. A főigazgató a felmentés miatt bírósághoz fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.