A kirúgott nagykövetek szájkosarat kaptak

Tizenöt nagykövetet hívnak haza július végéig– jelentette be tegnap Martonyi János külügyminiszter. Értesülésünk szerint a következő hónapokban még legalább ugyanennyi nagykövetcsere várható a magyar külképviseleteken.

Martonyi János a visszahívott misszióvezetők többségének váltását azzal indokolta, hogy lejárt a hivatali idejük. Ez a diplomáciai gyakorlatban négy évet jelent. A többiek esetében Martonyi „megingott bizalomról” beszélt. Mint hozzátette, a leváltott diplomaták között volt, aki olyan anyagot terjesztett, amely Orbán Viktort, a korábbi ellenzéki vezetőt szélsőségesnek titulálta.

Martonyi tévényilatkozatában egyetlen nevet sem említett. Forrásaink szerint azonban a KüM a visszahíváskor az érintettek értésére adta, amennyiben sajtónyilatkozatot tennének hazarendelésük kapcsán, a döntés nem hat hét múlva, hanem 48 órán belül lép érvénybe.

Több forrásunk megerősítette, hogy a 15 fős listán Udvardi Iván hágai nagykövet, volt helyettes államtitkár, Bársony András kijevi misszióvezető, egykori külügyi államtitkár, továbbá Hajdu András helsinki, Peisch Sándor berlini, Gecse Attila lisszaboni, Horváth István bécsi, Nikicser László párizsi, Vastagh Pál ottawai, Boros Jenő bakui, valamint Balassa János vatikáni nagykövet neve is szerepel. Szinte valamennyien kitöltötték már a szokásos kiküldetési időt.

Nem ez a helyzet viszont Merényi Miklóssal, aki még három évet sem töltött Rómában. Még rövidebb ideig volt posztján, vagyis a New York-i magyar ENSZ-misszió élén Fekszi Márta – ő 2009 végéig külügyi államtitkárként tevékenykedett. Nem járt le még a megbízatási ideje Polgár Viktor New York-i főkonzulnak sem, csakúgy, mint Torzsa István frissen kinevezett jekatyerinburgi főkonzulnak.

Forrásaink szerint az évi 15–20 nagykövetcsere normálisnak mondható. A mostani hazahívásokkal azonban szerintük még messze nem értek véget az idei rotálások a külképviseleteken. Ez csak a kezdet –félő, hogy egy éven belül még további 20–25 helyen lesz idő előtti váltás, mégpedig alapvetően politikai okokból. Úgy tudni, hogy a legtöbb csere a kiemelt nagyköveti posztokon, valamint a szomszédos országok misszióvezetői székeiben várható.

A kinevezésre váró nagykövetek személye egyelőre hétpecsétes titoknak számít a Külügyminisztériumban – ami azért is furcsa, mert az Országgyűlés külügyi bizottságában egy-két héten belül meg kell majd kezdeni a jelöltek meghallgatását.

Mint Kovács László, a külügyi bizottság helyettes elnöke (MSZP), volt külügyminiszter Martonyi János nyilatkozatával kapcsolatban lapunknak elmondta: nagykövetek hazahívása nem kifogásolható, ha az illetőknek lejárt a szokásos kiküldetési idejük. A most visszahívott csúcsdiplomaták esetében azonban kérdéses a további sorsuk, hiszen az új törvény értelmében két hónapos felmondással a Külügyminisztériumból is bárki elküldhető – vagyis mondvacsinált okokból akár még felkészült, tapasztalt diplomaták is. Megint más kérdés azok esete, akikben – Martonyi János szavai szerint –megingott az új kormány bizalma. Az ő ügyüket Kovács szerint tételesen kellene megvizsgálni.

Kétszeri külügyminisztersége idején egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy jól teljesítő nagykövetet vagy beosztott diplomatát ellenzéki politikai szimpátiája miatt hazahívott volna – emlékeztetett Kovács László. Viszont arra volt példa, hogy ellenzéki politikai kötődését nyíltan vállaló nagykövetet hosszab bításra kért meg.

Emlékeztetett arra is, hogy amikor Martonyi Jánost váltotta miniszteri poszton, elődjének kabinetfőnökét, Taubner Zoltánt nagyköveti posztra javasolta.

Csakúgy, mint a Fidesz-kormány két helyettes államtitkárát, Körösi Csabát és Zupkó Gábort. Gottfried Pétert pedig, aki most Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója, ő javasolta annak idején államtitkárnak.

Sietős lépések a budapesti Bem téren
Sietős lépések a budapesti Bem téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.