Szóba került Áder János államfőnek, de Schmitt lesz

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán levélben tesz javaslatot a köztársasági elnök személyére, és ezt a Fidesz-frakció csütörtökön rendkívüli frakcióülés keretében „fontolja meg.” Ezt közölte tegnap Lázár János, a Parlament piros társalgójában tartott sajtótájékoztatón. A frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy csütörtök délután a nyilvános frakcióülésen a Fidesz–KDNP köztársaságielnök-jelöltje be is tud mutatkozni.

Lázár János azt is elmondta, hogy ezt megelőzően, a Fideszfrakció mai ülésére meghívták Lendvai Ildikó pártelnököt és Balogh Andrást, az MSZP köztársaságielnök-jelöltjét, akit szeretnének meghallgatni.

Sólyom László és Schmitt Pál a Trianon-emléknapon
Sólyom László és Schmitt Pál a Trianon-emléknapon

Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető ennek kapcsán azt mondta, Balogh András eleget tesz a Fidesz meghívásának, s bemutatkozik. „De nem kell, hogy mindnyájan ott legyünk”, fogalmazott a politikus, hozzátéve: a szocialisták a saját frakcióülésükre mennek.

A Fidesz-frakció péntek délig hivatalosan is megteszi a jelölését az államfő személyére, majd június 28-án, hétfőn délelőtt „végső döntés születik arról, hogy a Fidesz-frakció a kereszténydemokratákkal szövetségben kit fog támogatni a június 29-i elnökválasztáson”, mondta Lázár János, aki ezúttal is megerősítette, hét személy jelölése került szóba a Fidesz elnökségi ülésén.

Korábban felvetődött Pálinkás József, Vizi E. Szilveszter, Áder János neve is, de – ahogyan erről két hete már beszámoltunk –, szinte bizonyosan Schmitt Pál házelnök költözhet a Sándor-palotába.

A kormánypárti frakcióban végzett „közvélemény-kutatásunk” szerint sokan látnák szívesen a jelenlegi házelnököt az államfői poszton a kormánypárti képviselők közül. Orbán Viktor is mellette érvelt leginkább – tudtuk meg. E forgatókönyv megvalósulása esetén Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke ülhet fel a házelnöki pulpitusra az őszi parlamenti ülésszak első napján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.