Polgármestercserék a Fidesznél. De kit jelölnek Edelényben?

Bár a Fidesz országos választmánya csak július 6-án dönt arról, hogy kiket indít a párt színeiben polgármesterjelöltként az őszi választásokon, a helyi szervezetek többségében már eldőlt a kérdés. Akadnak meglepetések: több településen is váltás várható.

A legkevésbé váratlan változásra Nagykanizsán kerül sor, hiszen a zalai városban a helyi Fidesz-szervezet már évekkel ezelőtt megvonta a támogatását Marton István jelenlegi polgármestertől. A 2006-ban Fidesz-támogatással megválasztott Marton és a párt kapcsolata megromlott, az elmúlt két évben állandósultak közöttük a nemritkán egészen botrányos viták. A viszonyról mindennél többet elárul két eset: Marton egyszer kizárta az alpolgármesteri irodájából Cseresnyés Pétert (aki egyúttal a térség fideszes országgyűlési képviselője is), a Fidesz pedig a városban elhelyezett óriásplakátokon határolódott el korábbi támogatottjától. Marton szerint az okozta a vitákat, hogy nem volt hajlandó a Fidesz bábjává válni, a párt viszont a polgármester öntörvényűségében látja a bajok forrását. A Fidesz helyi szervezete most Cseresnyést jelölte a posztra.

Április 22-én, a választások második fordulója előtt a Fidesz Nagykanizsán elhatárolódott saját polgármesterétől
Április 22-én, a választások második fordulója előtt a Fidesz Nagykanizsán elhatárolódott saját polgármesterétől

Hasonló helyzet alakult ki a Zala megyei Lentiben is, ahol a Fidesz helyi szervezete nem támogatja Nógrádi László jelenlegi polgármester újraindítását. Az ok: az elmúlt években feloldhatatlan konfliktus alakult ki a városvezető és a helyi Fidesz-csoport között. Arról még nincs döntés, hogy a Fidesz kit ajánl polgármesterjelöltnek Lentiben. Nógrádi érdeklődésünkre azt mondta: még nem döntötte el, hogy harcba száll-e a polgármesteri székért.

Akadnak olyan települések, ahol leginkább személyes konfliktusok állnak a tervezett fideszes polgármesterváltás mögött. Baján például a Fidesz helyi szervezete nem indítja újra Révfy Zoltánt, a jelenlegi polgármestert, aki az elmúlt négy évben nem jött ki az alpolgármestereivel, egyes párttársai pedig nagyképűnek és egyénieskedőnek tartották. A bajai alapszervezet most Zsigó Róbertet, a bajai választókerület országgyűlési képviselőjét jelöli a posztra. Fideszes belharc áldozatává válhat Szabó István mátészalkai polgármester is, információink szerint ugyanis a párt helyi szervezete Kristin József vállalkozót indítaná helyette. Hivatalosan senki sem erősítette meg azt az értesülésünket, hogy a jelölőgyűlésen Kristin kétszer annyi szavazatot kapott, mint Szabó. Várpalotán is új jelöltet állít a Fidesz: a várost jelenleg irányító Németh Árpád helyett Talabér Márta, a térség egyéni országgyűlési képviselője száll harcba a polgármesteri székért, a hivatalos indoklás szerint azért, mivel parlamenti képviselőként hatékonyabban tudja majd képviselni a település érdekeit.

Több településen is azzal az indoklással indít új jelöltet a regnáló – jobboldali támogatottságú – polgármester helyett a Fidesz, hogy az aktuális városvezető nem tagja a legnagyobb kormánypártnak. Így például Csornán várhatóan nem Turi György, a 2006-ban Fidesz–KDNP támogatással megválasztott polgármester lesz a Fidesz jelöltje, hanem a Fidesz-tag Gyopáros Albert, a térség parlamenti képviselője. Hasonló okokból lesz váltás Orosházán is, ahol Németh Béla, az MDF-ből korábban kilépett, de a Fidesz által is támogatott jelenlegi polgármester helyett Dancsó Józsefet, a város alpolgármesterét és fideszes parlamenti képviselőjét küldik harcba a városvezetői tisztségért.

A legizgalmasabb belharc Zalaegerszegen volt, ahol Gyimesi Endre, a várost 16 éve irányító polgármester első körben visszaverte a posztjáért indított támadást. A zalaegerszegi Fidesz-csoport döntése előtt több forrásból is úgy értesültünk, hogy Gyimesi helye megingott, és Gyutai Csaba alpolgármester az esélyesebb a jelöltségre. Gyimesi végül győzött, ám viszonylag szoros volt az eredmény: 75 szavazatból 44-et szerzett meg, Gyutait pedig 31-en támogatták. Egyik forrásunk úgy fogalmazott: megosztottá vált a helyi alapszervezet, és „Pestről is érkeztek jelzések”, amelyek szerint eljött a váltás ideje. A zalaegerszegi jelölt esetében mindenesetre érdemes megvárni az országos választmány állásfoglalását.

Számos városban nem azért vált a Fidesz, mert elégedetlenek a polgármester tevékenységével, hanem mert a városvezető az új kabinet felállását követően valamilyen kormányzati pozíciót kapott. Így például új polgármestere lesz Tatabányának, miután Bencsik Jánost a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárává nevezték ki. A Fidesz egyelőre nem hozta nyilvánosságra, kit jelölnek a város első emberének, értesüléseink szerint a legesélyesebb Schmidt Csaba alpolgármester. Váltás lesz Karcagon is, miután Fazekas Sándor elvállalta a vidékfejlesztési tárca vezetését, továbbá Vasváron, ahol szintén a vidékfejlesztési tárcánál államtitkárrá avanzsált V. Németh Zsolt helyére kell új jelöltet találnia a Fidesznek, valamint Csurgón, ahol a közigazgatási tárca államtitkári székét elfoglaló Szászfalvi László utódját keresik.

Speciális helyzet alakult ki Edelényben, ahol a 2006-ban még fi deszes színekben győztes Molnár Oszkárt időközben kizárták a pártból, így az idén a Fidesz mást indít helyette, ám a jelöltről egyelőre még nem született döntés. Nem lesz könynyű helyzetben a fideszes polgármesterjelölt, mivel Molnár Oszkár kérdésünkre elmondta: függetlenként újra harcba száll a városvezetői posztért.

Daher Pierre kerül Pelczné helyére

A Fidesz Daher Pierre-t jelöli arra az országgyűlési képviselői helyre, amely amiatt üresedett meg, hogy Pelczné Gáll Ildikó EP-mandátumot kapott. A politikus a szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájáról kerül a T. Házba. Daher Pierre az edelényi körzetben volt a Fidesz–KDNP egyéni jelöltje a parlamenti választásokon, de a mandátumot Molnár Oszkár nyerte el, aki függetlenként indult, bár a második fordulóban a Jobbik is támogatta. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.