Önjelöltté vált a veszprémi városvezető

Saját bevallása szerint váratlanul érte Debreczenyi Jánost, Veszprém első emberét, hogy a Fidesz ősszel nem őt küldi harcba újra a polgármesteri címért. Pedig a városban hónapok óta beszédtéma volt, hogy nem kap újabb esélyt a pártjától.

A veszprémi Fidesz-csoport a jelenlegi városvezető Debreczenyi János helyett Porga Gyula alpolgármestert küldi harcba a tisztségért.

Debreczenyi ezzel kapcsolatban azt mondta: „rendkívül meglepte” a döntés. E kijelentés azért meglepő, mivel a városban hónapok óta beszédtéma volt, hogy a Fidesz elégedetlen Debreczenyi polgármesteri teljesítményével, ezért mindenképpen új embert keresnek a helyére. Ez azt is jelenti, hogy a polgármester tevékenységével kapcsolatban nemrég indult rendőrségi nyomozás – három kisebb ügyben is vizsgálják, hogy követett-e el hivatali viszszaélést – nem befolyásolhatta a párt döntését.

A jobboldal 2006-ban, négy ciklus után törte meg a szabad demokrata Dióssy László polgármester 16 évig tartó uralmát, ám Debreczenyi irányításával az elmúlt négy évben Veszprémnek nem sikerült új lendületet vennie. A kiemelt beruházások közül ő adhatta át a Veszprém Arénát, amelynek az építése viszont még az elődje idején kezdődött. Két nagyobb, több milliárd forintos fejlesztés előkészítése kezdődött meg a Debreczenyi-érában, ám a belváros-rehabilitáció és a Séd-patak völgyének teljes rekonstrukciója csak a következő ciklusban fejeződhet be.

Debreczenyi sokat hadakozott a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér tulajdonosával a repülőtér-beruházás megindítása érdekében, ám négy év alatt nem tudott látványos eredményt felmutatni, a légikikötő fejlesztése továbbra is bizonytalan. A város büdzséjét sikerült egyensúlyban tartania, ám ennek az volt az ára, hogy a négy évvel ezelőtti 1,9 milliárd forintról 2010-re nyolcmilliárd forint fölé emelkedett Veszprém adósságállománya. Debreczenyi 2006-ban azt ígérte a veszprémieknek, hogy polgármesterként ingyenessé tenné a parkolást a városban, ám ebből nem lett semmi.

Sokan a szemére vetették, hogy túlságosan is fordulatos volt a pártokhoz való viszonya: 1998-ban még MSZP–SZDSZ-támogatással került be a közgyűlésbe, később átült az MDF-frakcióba, és csak 2002-től politizált a Fidesz–KDNP színeiben. Mint utóbb kiderült, nem sikerült gyökeret vernie a Fideszben sem, ahol egy idő után sokan önfejűnek és irányíthatatlannak tartották. Nem épített ki szoros kapcsolatot a Fidesz helyi vezetőivel, különösen hűvös maradt a viszonya Navracsics Tiborral, a veszprémi Fidesz-csoport elnökével.

Hogy mennyire rosszul mérte fel az erőviszonyokat, azt jól példázzák a Fidesz helyi polgármester-jelölő gyűlésén történtek. Navracsics egyetlen nevet – az alpolgármesterként tevékenykedő Porga Gyuláét – terjesztette a tagság elé. Más javaslat nem hangzott el. A szavazás előtt aztán felállt Debreczenyi János, és javaslatot tett a saját személyére, mondván, további négy évig szeretné folytatni a városvezetői munkáját. A titkos szavazáson a 90 jelenlevő közül tizenöten voksoltak Debreczenyire. Ami két dolgot jelent: a helyi fideszeseknek csupán a töredéke támogatta Debreczenyi újrázását, másrészt tizenöten más véleményen voltak ugyan, mint Navracsics, de maguktól egyikük sem jelölte a jelenlegi városvezetőt – egyikük sem merte nyilvánosan is vállalni az álláspontját a Fidesz „erős embere” előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.