Szerződésre vár a Klubrádió: két sáv között a padlóra?

Csütörtökig kellene aláírnia az ORTT-nek a Klubrádió frekvenciahasználati szerződését, különben fél év múlva el kell hallgatniuk.

A Klubrádiónak a jövő februárban jár le a jogosultsága, hogy a 95,3-as, kereskedelmi frekvencián adhasson, eddig kellene tehát átállniuk az új, 92,9-esre sávra, amely használati jogát április elején nyerték el. Csakhogy az áprilisi ORTT-döntést szentesítő szerződést a médiahatóság még nem írta alá. A csonka médiatestület patthelyzetbe került: a szükséges öt helyett csak három taggal működik, elnöke sincs, és bár a Klubrádió elnöke szerint bármelyik ORTT-tag aláírhatná a szerződést, ezt egyelőre halogatják. Ladvánszky György MSZP-s testületi tag szerint viszont meg kell várni, amíg kiderül, lesz-e Médiatanács, amíg újból elkezd működni az ORTT vagy annak jogutódja, amely a szerződéskötési kötelezettségét teljesítheti.

– Ez egy polgári jogi szerződés – jegyezte meg a szocialista testületi tag, az aláírásának elmulasztása tehát kártérítési pert vonhat maga után.

Arató András, a Klubrádió elnöke szerint semmi nem akadályozza az ORTT tagjait, hogy bármelyikük aláírja a szerződést. Csütörtöktől tehát jogsértő mulasztásban lesz az ORTT, tette hozzá, ami egyébként közvetlenül nem veszélyezteti a Klubrádió működését – jövő februárig. Ladvánszky lapunknak azt nyilatkozta, egyelőre tájékozódik, jogászokkal konzultál, így nem zárható ki, hogy a csütörtöki határidőig feloldják a patthelyzetet. Ladvánszky az ORTT ügyrendjére hivatkozik, amely szerint nemcsak a frekvencia odaítéléséhez, de a szerződés megkötéséhez is testületi jóváhagyás szükséges, hiszen ekkor még módosulhatnak a szerződési feltételek – ennek viszont némileg ellentmond, hogy Arató András szerint már régen elküldték az aláírt szerződést az ORTT-nek.

A Fidesz és a KDNP delegáltjai még az áprilisi frekvenciadöntés után közleményben szólították fel az ORTT-t, hogy ne kössön szerződést a Klubrádióval. Ők ugyanis ezt a frekvenciát a Magyar Katolikus Rádiónak szánták, míg a szocialista és SZDSZ-es tagok a Klubrádió megmentését tartották szem előtt. Az áprilisi szavazásban a fideszesek nem is vettek részt. Akkor Szalai Annamária fi deszes delegált azt nyilatkozta lapunknak, a pályázat kiírásakor az ORTT nem titkolt célja az volt, hogy a Magyar Katolikus Rádió, amely a jelenlegi, elavult technológiát képviselő középhullámú sávon ad, a korszerűbb 92,9-esen folytathassa tevékenységét. „Ebbe a kakukkfészekbe ült bele a Klubrádió.” A Klubrádiónak viszont nem volt más lehetősége: a 95,3-as frekvencia pályáztatására fél éve hiába várnak, ezért pályázták meg a másik frekvenciát. Pedig ha folytathatnák az eddigi sávon, a 92,9-es automatikusan a második helyezettre, a katolikus rádióra szállna, azaz mindkét adó fennmaradhatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.