Egy óvodát sem zárhatnának be nyáron

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra –állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

– Minden nyár elején készítek egy táblázatot arról, hogy melyik gyerek mikor és hol lesz. Megbeszélem a főnökömmel, hogy mikor, mennyi időre enged el, megkérdezem a nagyszülőket, hogy mennyit tudnak vállalni, a nagyobbiknak pedig keresek egy-két tábort. Az így kialakult menetrend ad valamilyen biztonságot, még akkor is, ha eddig minden évben történt valami váratlan, ami felülírta az egészet – meséli Ágnes, egy kisiskolás és egy óvodás gyerek édesanyja. Azt mondja, hogy annak ellenére, hogy az iskolai szünet két és félszer hosszabb, óvodás lányáról nehezebb gondoskodni nyáron. Őt ugyanis még nem adhatja táborba, és a nagyszülőknél vakációzást sem élvezi annyira, mint a bátyja.

Az óvodák ugyan csak egy hónapra zárnak be nyáron, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük. Úgynevezett összevont csoportokkal üzemelnek, vagyis a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők fi gyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert „nem tesz jót nekik”. Különösen a kiscsoportosoknak jelenthet komoly megpróbáltatást egy összevont csoport. Négy hétre pedig – ami alig kevesebb egy átlagos munkavállaló teljes évi szabadságánál – mindenképpen bezárnak. Ez a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénysértő. – A család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Az iskolák és óvodák bezárása megsérti ezt – állítja Keszei Sándor elnök. Hozzáteszi: az óvodákban nem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra. – A normatíva elspórolása bezárni egy hónapra – hangsúlyozza. Keszei Sándor szerint a szülőknek „a rendeletet lobogtatva kellene követelniük” az önkormányzatoknál, hogy nyáron is lássák el a gyerekeket a saját óvodájukban, ezt ugyanis biztosítani kell számukra. Hozzáteszi: nem igaz, hogy az egyetlen megoldás ebben az időszakban, hogy kijelölnek egy ügyeletes óvodát, adott esetben elég messze a gyerek sajátjától, és egy hónapig oda kell vinni a gyerekeket.

És hogy miért nem tiltakoznak az önkormányzatoknál a szülők? Az elnök úgy véli, hogy a rossz beidegződések miatt. –Évtizedek óta azt szokták meg a családok, hogy megoldják valahogy. Nagyszülőket, rokonokat kértek meg, bevitték a gyerekeket a munkahelyükre vagy megpróbáltak többet hiányozni – magyarázza. Csakhogy, figyelmeztet, a világ azóta megváltozott. „Manapság, ha valaki sokszor marad otthon egy-két napra, mert nem tudja hova tenni a gyereket, könnyen munka nélkül találja magát. Ezt korábban eltűrték a cégek, ma már nem.” Tény: Magyarországon kevesen dolgoznak, de akik igen, azok egyre többet. Az Életminőség a változó Európában című kutatás szerint Magyarországon több mint 45 óra hetente amunkaidő,míg Svédországban csak 37. A magyarok 32 százaléka mondta, hogy gyakran kell túlóráznia úgy, hogy a nap elején még úgy tudja, nem kell tovább maradnia. Finnországban csak 9, Hollandiában 11 százalék számolt be hasonlóról.

Tíz éve tíz magyarból nyolc érezte úgy, hogy sose kell kompromisszumot kötnie a család és munka között, mára azonban tízből csak öten. Ezzel szemben tízből egy felnőtt gyakran szembesül azzal, hogy a munkája miatt kénytelen elhanyagolni a családját – derül ki a Tárki részvételével zajló Work-Care Synergies című kutatásból is.

– Nincs egységes gyakorlat, van, ahol csak két hét a nyári szünet, de hallottam már öthetes óvodai szünetről is – mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke. Hozzáteszi: ez nem csak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hoszszáról. – Ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok – állítja.Kiemelte: mindig vannak kijelölt ügyeletes óvodák, de ezek alacsony létszámokkal üzemelnek nyáron. Szerinte ezért sem érzik úgy az önkormányzatok, hogy rövidebb szüneteket kellene bevezetniük. Az más kérdés, ismeri el, hogy azért van kevés gyerek az ügyeletes óvodákban, mert az óvónők is azt ajánlják, hogy a szülők oldják meg másképp.

Tény: a gyereknek az lenne a jó, ha egész évben a saját óvodájába járhatna. De az óvodáknak nyáron kötelező festést és nagytakarítást tartani, és az óvónőknek is jár a szabadság – magyarázza. Fábián Katalin egyébként maximum háromhetes nyári szünetet tartana ideálisnak.

Ágnes szerint, ha a nyári szünet lenne a legnagyobb gond az óvodával, ő boldog ember volna. A nyitva tartás ugyanis egész évben konfl iktusok forrása. A munkaideje ötig tart, a férje még tovább, este 7-ig dolgozik. Az óvoda viszont fél ötig van nyitva, de ki nem mondott elvárás, hogy már négykor el kell vinni a gyerekeket. „Elfogadtam, hogy még évekig nem szabadulok az óvónők szemrehányó tekintetétől”.

Nyári táborban
Nyári táborban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.