MSZP-s tisztújítás - félgőzzel

Folyamatosan zajlanak a helyi tisztújítások az MSZP városi, megyei szervezeteinél. Az országos tisztségekre a július 10-i kongresszuson választanak (régi)-új vezetőket, az erre vonatkozó jelölések is folyamatosan érkeznek a pártközpontba.

Jelen pillanatban az tudható, hogy Mesterházy Attilának valószínűleg nem lesz kihívója az elnöki posztért, az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba az egyik befutóesélyes (igaz, ő a Somogy megyei pártszervezettől elnöki jelölést is kapott), a választmányi elnöki széket Botka László vagy Simon Gábor kaphatja. Az alelnöki és elnökségi helyekre több név is felmerült.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a szocialista tagság valóban fontosnak tartja a személyi megújulást is, de messze nem olyan hévvel, mint azt a korábbi nyilatkozatok sejtetni engedték. A fővárosban például mindössze öt kerületi szervezet választott magának új elnököt, a többiben újraválasztották az eddigi vezetőt. A nyolcadik kerületben Komássy Ákos, a Ferencvárosban Hidasi Gábor (az eddigi elnök Kökény Mihály volt), a tizenhetedik kerületben Hrutka Zsolt önkormányzati képviselő lett az új elnök (átvéve Alexa György helyét, aki a budapestiMSZP egyik alelnöke lett), Soroksáron Kiss Jenő lett a befutó (Kivágó Ivánnét váltotta), míg a tizenkettedik kerületben Katona Tamás volt pénzügyi államtitkár lett a helyi pártelnök. Ő korábban Hagyó Miklós helyett indult egyéniben, és most a vezetést is átvette az előzetesben lévő volt főpolgármester-helyettestől.

Hasonlóképp mindössze a helyi szervezetek felében választottak csak új vezetőt a szocialisták az eddig lezajlott helyi értekezleteken. Új elnököt kapott például a kecskeméti, a bajai és a pécsi szervezet, de új vezetőt választott magának a békéscsabai, az ibrányi, a tolnai és a balmazújvárosi párt is. Új elnöke van a kaposvári MSZP-nek is egy ismert arc, Lamperth Mónika személyében. A párt jelenlegi elnökhelyettese egyébként már korábban jelezte, hogy országos tisztségért ezúttal nem kíván indulni a kongresszuson, inkább a helyi politikára kíván koncentrálni. Érdekessége a kaposvári váltásnak, hogy a korábbi elnök mellettGyurcsány Ferenc exkormányfő is harcba szállt, és egy levélben biztatta a helyieket, hogy Lamperth helyett őt válasszák meg.

Hoffmanné Hetesi Noémi azonban végül alulmaradt, s az eredmény ismeretében úgy nyilatkozott: semmilyen szerepet nem vállalt a párt városi vezetésében, mert szerinte a pártnak meg kell újulnia, Lamperthtal pedig nem kíván együtt szerepet vállalni. Érdekesség, hogy Hoffmannét ezt követően a megyei küldöttértekezlet pénteken a párt országos elnökségébe ajánlotta, oda, ahonnan Lamperth épp távozik. Szintén régi-új arc a Pest megyei 8-as választókörzet (Érd) élén Tóbiás József, a párt frakcióigazgatója.

Az eddigi tisztújítások során ugyanaz maradt a helyi pártelnök Komlón, Székesfehérvárott, Komáromban és aHatvan–Lőrinciválasztókerületi társulásban, Nyírbátorban, Dombóvárott, Ajkán és Veszprémben. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy nemcsak a városi, de a megyei pártelnök is a helyén maradt, Pál Béla országgyűlési képviselő a régi-új vezető Veszprém megyében, helyettese a szintén parlamenti képviselő Gőgös Zoltán. Hasonlóképp nem változott a Somogy megyei elnök személye,Kolber Istvánmaradt a régió pártelnöke. Szabolcs megyében Veres János expénzügyminiszter lett a régi-új elnök, ahogyan nem változtattak Békésben sem, Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter maradt a megyei pártelnök. A változatlanság mellett voksoltak a Tolna megyeiek, a régiós pártelnökHarangozó Tamás maradt, míg Borsodban Gúr Nándor újrázott a pártelnöki székben. Utóbbi megyei küldöttértekezletek mind Mesterházy Attilát ajánlják elnöknek, egyedül Szabolcsban „nem volt napirenden” ez a kérdés.

Lapunk úgy tudja: eközben gyengült az a korábban több helyről is erősített igény, hogy az MSZP „orrnehéz” parlamenti frakciójának tagjai közül többen adják vissza mandátumukat, és engedjék az Országgyűlésbe a „friss arcokat”. Ez technikailag a megyei listáról bejutottak esetében a megyei névsorban hátrébb szereplőknek, az országosoknál az országos listán következőknek adhatna esélyt a parlamenti munkára. Forrásaink hozzátették: a lemaradókra való csere sem hozna igazi vérfrissítést, hiszen a listán következő politikusok is többségében már ismert arcok. Ha néhányan mégis visszaadnák országos listás mandátumukat, akkor az „új” arcok között például Keller László, Török Zsolt, Wiener György, Velez Árpád, Juhász Gábor, Teleki László, Szabó Zoltán, Suchman Tamás, Molnár Gyula, Kökény Mihály vagy Podolák György kerülhetne a T. Házba.

Új arcokra szomjaznak
Új arcokra szomjaznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.