Mezőhegyes: több százmilliós kár

A hétvégén fölvásárolták a környékbeli városokban az összes fóliát a mezőhegyesi viharkárosultak, hogy lefedjék házaik megrongálódott tetejét. A péntek délután kitört, hatalmas széllel kísért jégeső és felhőszakadás 564 ingatlanban okozott károkat a Békés és Csongrád megye határán lévő kisvárosban. A városban éppen lovasfesztivált tartottak.

A vihartól megvadult lovak kitörtek mobil bokszaikból, nekirohantak a járműveknek, embereket tapostak le. Csanádi István polgármester elmondta: összesen tizenkét sérültet szállítottak kórházba, közülük két személy sérülése volt életveszélyes, további kettőé súlyos. Húsz személy a letörő faágaktól, bezúzott ablaküvegek szilánkjaitól könnyebben megsérült.

A város központjában gyorsan helyreállították az áramszolgáltatást, a külterületeken vasárnapra sikerült megjavítani a leszakadó ágak által elszaggatott vezetékeket. A város határábanmintegy 11 ezer hektáron 100 százalékos kárt szenvedett a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce.

A lakossági károkat a hétvégén folyamatosan mérték fel a biztosítótársaságok. Az első becslések szerint több százmillió forint a kár. A megrongálódott ingatlanok több mint a felére nem kötöttek biztosítást. Az önkormányzat hétfőn támogatásért folyamodik a Békés megyei vis maior alaphoz – a polgármester azonban attól tart, hogy a korábbi természeti károk miatt nem lesz elég fedezet a káraikra.

Arra a kérdésre, miért nem állították le a lovasfesztivált, amikor a meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki a Dél-Alföldre, a polgármester azt felelte: a riasztást 11 óra 15 perckor adták ki. Ekkor a lovas rendezvény már zajlott. Mezőhegyesre a katasztrófavédelmi központból 11 óra 49-kor küldték el a riasztó e-mailt, a vihar pedig 11.40-kor tört ki. Az elektronikus levelet már nem tudták lehívni, mert közben megszűnt az áramellátás. Háromszáz vendég és kétszáz ló tartózkodott kis helyen, legalább 20 perc kellett volna, hogy biztonságosabb helyre meneküljenek, a vihar azonban pillanatok alatt kitört. A polgármester azt állítja: ők nem követtek el hibát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.