Kósa vezetésével készül az új kampányra a Fidesz

A Fidesz gőzerővel készül az önkormányzati választásokra. Tarlós Istvánnak külön kampányfőnöke lesz. Tállai András önkormányzati államtitkár lemond a mezőkövesdi polgármesterségről, Simicskó István viszont – a hírek szerint – a honvédelmi államtitkárságot adja fel, ha Újbudán győz.

„Voltaképpen jó érzés, és megtisztelő számomra az ország első házában helyet foglalni” –mondta Tarlós István május közepén munkatársunknak az új parlament alakuló ülésének napján, és azt is hozzátette: nem a parlamenti képviselőség a fő célja, hanem Budapest. „Várospolitikus voltam és vagyok immár húsz éve. Gőzerővel készülök a budapesti feladatok ellátására.” Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy adott esetben, például ha főpolgármesternek választanák, akkor lemondana a parlamenti mandátumáról, „mert a főváros vezetése egész embert kíván”.

A Fidesz is „gőzerővel” készül az önkormányzati választásokra, de a polgármesterjelöltek névsorával csak július 10-e körül állnak elő. S hogy ki lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje? Szinte teljesen bizonyosan Tarlós István. A közelmúltban azt lehetett hallani, hogy Rogán Antal neve is felvetődött, hiszen a belvárosi polgármester népszerű, még a balliberális oldal is elfogadja a kerületben, s a parlamenti választásokon is rendkívül sokan szavaztak rá. Munkatársunknak mégis azt mondták: „ez a ciklus Tarlós Istváné lesz, ha megválasztják ősszel főpolgármesternek, hiszen Orbán Viktor is reményét fejezte ki tavaly ősszel a Millenárison, hogy Tarlós István lesz a „nemzet fővárosának a főpolgármestere”. „Rogán Antalnak 2014-ben reális esélye lehet, most az egyik főpolgármester-helyettesi tisztségre tökéletesen alkalmas lenne” – mondta lapunknak egy fővárosi fideszes vezető. Valószínűsíthető, hogy ha Tarlós István elnyeri a főpolgármesterséget, az első számú helyettese Bagdy Gábor kereszténydemokrata politikus lehet, de szóba került Pesti Imre neve is.

A fideszes fővárosi vezető politikusok között nincsenek konfliktusok, de léteznek „apró rivalizálások, súrlódások”, ahogy egyik forrásunk fogalmazott.

Tarlós István annak kapcsán, hogy Kósa Lajos debreceni polgármester mint a Fidesz ügyvezető alelnöke lesz az önkormányzati választásokon a kampányfőnök, kérdésünkre azt mondta, „tökéletesen együtt tud működni a Fidesz alelnökével, nem is érti a kérdést”. Hozzátette viszont, hogy „más az országos kampány, és más a fővárosi”, neki lesz külön kampányfőnöke Németh Szilárd, a Fidesz–KDNP csepeli polgármesterjelöltje személyében. Tarlósnak nincs konfliktusa Kósával, de fideszesek szerint „az nem esett jól neki, hogy aznap, amikor az Orbánkormány letette az esküt, a Kossuth téri nagygyűlésen a debreceni polgármester mondta meg, hogy Budapesten mit kell csinálnia”. A Kossuth téren a Fidesz ügyvezető alelnöke akkor arról beszélt, hogy a vidékiek „szorítanak Budapestnek”, „a gyurcsányizmusnak van egy torzszülött ikertestvére, demszkyzmusnak hívják. Ennek van egy unokatestvére, hagyóizmusnak hívják. „A szociálliberális húsz év többet ártott a fővárosnak, mint a Vörös Hadsereg vagy a török megszállás.” – Nem kell hogy más ötleteljen Budapesttel kapcsolatosan, nekem is vannak ötleteim – mondta ezután a parlamenti folyosón Tarlós.

Tarlós István a 2006-os választási kampányban
Tarlós István a 2006-os választási kampányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.