Balla Irma lánya harca a testvérért

Az elmúlt két évben a felmentéséért, a börtönből azonban már a diplomájáért harcol S. Sándor, a Debrecenben 2007-ben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő 32 éves egyetemista fia.

A balassagyarmati büntetés-végrehajtási intézetben raboskodó fiatalembert, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági informatikus hallgatóját a múlt hónapban ítélték – első fokon, nem jogerősen – 12 év fegyházra az anyja megölése miatt. A fiú az ítélet ellen fellebbezett, az ügye másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára kerül.

Az egyetemista vádlott a bíróságon
Az egyetemista vádlott a bíróságon

Miután S. Sándort a debreceni tárgyalóteremből az idén májusban egyenesen a börtönbe vitték, már nem maradt ideje egyetemi tanulmányai befejezésére. Jelenleg végzős harmadéves, akinek az ítélethozatal idején már csak két vizsgája volt hátra.

Szabadlábon még azt remélte, hogy a vizsgái sikeres abszolválása után az idén megvédheti a diplomamunkáját, s államvizsgát tehet. Habár erre még a börtönben is van remény, S. Sándor küzdelme – amelyben a nővére, az építészmérnökként dolgozó S. Vanda mindenben támogatja – mára szó szerint versenyfutássá vált az idővel.

Hiszen ha az egyetemen sikerülne elintézni, hogy évet halasszon, akkor jövőre esetleg sor kerülhetne az államvizsgájára, így megszerezhetné a diplomáját. Ám erre csak akkor van esélye, ha időközben nem válik jogerőssé az ítélete: ugyanis a jogerőre emelkedés után a Corvinus Egyetemen fegyelmit indítanak ellene hallgatóhoz nem méltó magatartás miatt, s biztosra vehető, hogy kicsapják. Vagyis S. Sándor csak akkor reménykedhet benne, hogy diplomát szerez, ha az ítélete a fellebbezések miatt még évekig nem emelkedik jogerőre.

– Sanya arról panaszkodott nekem, hogy ha az egyetemen nem akarják, hogy ő diplomát szerezzen, akkor úgyis elkaszálják, mielőtt sikerülne eljutnia az államvizsgáig – mondta megkeresésemre S. Sándor nővére, a Budapesten élő Vanda. Figyelemre méltó, hogy még mindig „Sanyának” becézi a testvérét, holott a fiatalember az édesanyjuk meggyilkolása miatt ül.

A nővére meg van győződve a testvére ártatlanságáról, a történtek azonban roppant módon megviselték. Igyekszik a munkájába temetkezni, de szinte az egész napját lefoglalják a Sándorral kapcsolatos gondolatok. Naponta háromszor beszélhet telefonon – igaz, személyesen csak havonta egyszer látogathatja meg. Arra a kérdésemre, hogy miként viseli testvére a magánzárkát, S. Vanda azt mondta:

– A pszichológusnak erre a kérdésére Sanya azt válaszolta, hogy így sokkal jobb, mintha bűnözőkkel lenne összezárva.

Az egyetemi tanulmányaira visszatérve, a nővértől megtudom: az egyetemen az egyik dékánhelyettestől akart felvilágosítást kérni a lehetőségekről, a vezető azonban – a nő elmondása szerint – az első perctől fogva ellenséges volt vele.

– Olyasmit mondott, hogy aki az igazságszolgáltatás malmaiban őrlődik, annak nincs joga egyetemet végezni. Kértem, hogy ezt adja írásba, erre nem volt hajlandó – meséli S. Vanda, aki a napokban beadványt juttat el az egyetem vezetéséhez azzal a kéréssel, hogy tegyék lehetővé a testvére diplomaszerzését.

A Corvinus Egyetem tudományos és oktatási rektorhelyettese, Kerekes Sándor megkeresésemre megértőbben nyilatkozott az ügyről, mint az S. Vanda által említett dékánhelyettes kollégája. Elmondása szerint jogilag lehetséges, hogy elítéltek felsőfokú képesítést szerezzenek, S. Sándor azonban az idén már kifutott az időből.

A vizsgaidőszaknak hamarosan vége, lehetetlenség, hogy letegye a hiányzó vizsgáit, ha viszont nincs meg az összes teljesített féléve, akkor nem mehet államvizsgára sem. Arra a kérdésemre, hogy később lehetősége lesz-e S. Sándornak a vizsgái teljesítésére, Kerekes Sándor azt válaszolta: erre vonatkozó írásos kérelem mindeddig nem érkezett hozzá, így csak az aktuális állapotról tud nyilatkozni, s e szerint S. Sándornak nincs meg az összes vizsgája.

A rektorhelyettes hozzátette: akárhogy alakulnak a hallgató tanulmányai, amint jogerőre emelkedik az ítélete, fegyelmit indítanak ellene az etikai kódex megsértése, egyetemi polgárhoz nem illő magatartás, s a hallgatói eskü megszegése miatt. Ennek vége a hallgatói jogviszony megszüntetése lehet.

Szalai Tímea, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságának sajtósa azt közölte, hogy az elítélt hallgatók kétféle formában vizsgázhatnak: vagy a tanárok mennek be hozzájuk a börtönbe, vagy a fogvatartottak engedélyt kapnak arra, hogy a büntetésüket megszakítsák a vizsgaidőszak idejére. A börtönökben évente átlagosan tízentizenöten szereznek diplomát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.