Legyen-e képviselő polgármester?

A Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén tegnap Győrben a szervezet elnöke, Kósa Lajos adott tájékoztatást a kormány jelen lévő tagjainak a helyhatóságok állapotáról. A Fidesz ügyvezető alelnöke, debreceni polgármester először arról beszélt, hogy az önkormányzatra vonatkozó jogok nem veszik figyelembe a helyhatóságok méretét, a régióban betöltött szerepét. A debreceni polgármester három olyan kategóriát különböztetett meg, amely sajátos jogszabályi környezetet igényelne: a fővárost, a megyei jogú városokat és az azoknál kisebb önkormányzatokat.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint ez a felosztás nem elég differenciált, legalább a kistérségi központokat külön nagyságrendként kell figyelembe venni.

Kósa Lajos felvetette a helyi közélet és az országos politika kapcsolatát, amelynek főszereplői ma a parlamenti képviselőként is dolgozó polgármesterek. A debreceni polgármester felhívta a figyelmet: 2014-től valószínűleg csak kétszáz országgyűlési képviselője lesz országnak. Semmi ok nincs feltételezni, hogy ezzel arányosan a polgármester képviselők száma is csökken. Márpedig,mondta Kósa, ha akkor is hatvan-nyolcvan polgármester kap országgyűlési képviselői bizalmat, a parlament átalakul az önkormányzati vezetők közgyűlésévé.

Ez a helyzet valószínűleg nem lesz tartható, mondta Kósa Lajos, s hozzátette: ha viszont a polgármesterek kiszorulnak az ország házából, megkérdőjeleződik az önkormányzati szféra hatékony érdekképviselete. Kósa nem tett javaslatot a megoldásra, mondván, sokféle támogatható elképzelés létezik, de szerinte át kell gondolkodni a polgármesterek jogállását.

Pintér Sándor sem foglalt állást, szerinte a kérdést nem az államigazgatás dönti el, hanem a pártok és a parlament.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.